Üdvözöljük a

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció! | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021222324
25
262728    

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció!

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban. Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat. A REACH teszt kitöltésével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a kamara képet kapjon a vállalkozások érintettségéről , így a felmerülő képzési igényekről.

A REACH rendelet az EU valamennyi tagállamában, így Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó. A jogszabály által kötelezett ipari szereplőknek, így alapvetően a vegyi anyagot gyártóknak, importálóknak és továbbfelhasználóknak, hazánkban is eleget kell tennie a rendelet előírásainak!

 

Fontos tudni, hogy a rendelet nem csak a szigorú értelemben vett vegyipar szereplőire vonatkozik, annak kötelezettjei lehetnek más iparágak (pl. építőipar, műanyagipar, kozmetikai ipar, elektronikai cikkek gyártói, stb.) is, ha tevékenységük során a rendelet értelmében vegyi anyagnak minősülő anyagot gyártanak, importálnak, vagy használnak fel. 

 

Amennyiben előzetesen regisztrált olyan anyagokat, amelyeket évente egy tonnánál nagyobb, de legfeljebb száz tonna mennyiségben gyárt, vagy hoz be az Európai Unióba, és még nem regisztrálta őket véglegesen, akkor a REACH-regisztráció Önre vonatkozó határideje 2018. május 31.

 

Ha még nem regisztrálta előzetesen az anyagot, a késői előzetes regisztrálás lehetősége még nyitva áll Ön előtt 2017. május 31-ig.

 

Kinek kell regisztrálinia? Mi a teendője?

 

A REACH teszt feladata, hogy segítsen beazonosítani, hogy egy vállalkozás érintett-e a REACH rendeletben. Ennek a tesztnek az Országos Közegészségügyi Központ a „REACH rendelet szerinti, alapvető szerepek beazonosítására szolgáló kérdőív” nevet adta.

 

Magyarázat a kérdőívhez

Az 1) - 4) kérdések vonatkoznak a regisztrációs kötelezettségre, a továbbiak az általános érintettségre.

Felhívjuk figyelmét, a kérdőív semmiképpen nem tudja lefedni az összetettebb feladatokat, kizárólag arra szolgál, hogy a területi kamarák fel tudják mérni a vállalkozások érintettséget, illetve az adott térségben felmerülő képzésigényt.

Amennyiben valaki részletesebben szeretné meghatározni feladatait, az közvetlenül is fordulhat a REACH Helpdesk-hez, vagy kitöltheti a tesztlap alján található, ECHA által készített Navigátort.

 

A kérdések megválaszolásához nyújtanak segítséget a csatolt domumentumok és honlapok.