Üdvözöljük a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

“Ready2GO” – avagy gondolkodjon távolabbi piacokban is

2017. 03. 24. 11:05

A nemzetközi piacokat a XXI. században már nem csak a nagy, nemzetközi vállalatok uralják. Egyre nagyobb számú európai KKV nyitott a tengeren túli terjeszkedés iránt.  A távolabbi országokban az üzlet megkötése és beindítása sok nehézségbe ütközhet, ezen kíván az Európai Bizottság által támogatott Ready2GO projekt segíteni.

A megkülönböztető német útdíjrendszert bírálja az EP

2017. 03. 24. 08:41

Mulasztással vádolja az Európai Parlament a Bizottságot, amiért az lényegében szemet huny a külföldi gépjárművekkel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazó német útdíjszedési rendszer felett. A képviselők közös, uniós keretet sürgetnek az útdíjszabályokra.   

Nagy adok-kapok jöhet az EU-török viszonyban

2017. 03. 24. 08:38

Egy évvel a 2016. március 8-i EU-török menekültügyi megállapodás aláírása után európai uniós diplomáciai és szakértői körökben növekvő valószínűséget jósolnak az akkori egyezség török részről történő részleges felfüggesztésének, netán teljes megtagadásának, ami szélsőséges esetben egyet jelenthet a 2015-ös nyugat-balkáni menekültáradat megújulásával is, annak minden európai uniós következményével együtt.

Jobb munkakörülményeket kérnek az EP-képviselők a ruhaiparban dolgozóknak

2017. 03. 24. 08:35

Csaknem négy éve, hogy összedőlt a Rana Plaza ruhagyár Bangladesben, 1100 ember halálát okozva. A gyár az általunk jól ismert nagy márkáknak készített ruhákat, amelyeket mi olcsón megvásárolhatunk Európában. Az alacsony ár azonban sokszor a gyárakban dolgozók alacsony keresetével és életszínvonalával jár. A fejlesztési szakbizottság ezért kötelező szabályokat vezetne be a gyártók számára, amelyek garantálják többek között az egészségügyi és emberi jogi minimumokat a munkavállalóknak. 

Az uniós fogyasztók biztonságának megőrzése – online piacterek egyesítik erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket az EU piacról

2017. 03. 16. 15:58

2016-ban a rendszert aktívabban használtak a nemzeti hatóságok, amelyek eltávolították a veszélyes termékeket a kereskedelemből. A riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül azonban egyre többet értékesítenek online platformokon. A Bizottság ezért fokozta együttműködését az Amazonnal, az Ebay-jel és az Alibabával, annak érdekében, hogy határozottabban lépjenek fel az uniós fogyasztók számára értékesítő weboldalaikon szereplő potenciálisan nem biztonságos vagy a szabályozásnak eleget nem tevő termékek ellen.

Konfliktusból származó ásványkincsek: kötelező ellenőrzés importőröknek

2017. 03. 16. 15:53

Az új szabályok megakadályozzák, hogy a bevételek a lázadó csoportok kezébe kerüljenek, biztosítva, hogy a kereskedelem során is szem előtt tartjuk értékeinket. Az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el a konfliktusokban szerepet játszó ásványi anyagok kereskedelmének leállítására irányuló javaslatot.

 

E-demokrácia az EU-ban: lehetőségek és kihívások

2017. 03. 16. 15:44

Az emberek 80%-a internetezett legalább heti egyszer tavaly az Eurostat adatai szerint. Online olvassuk a híreket és tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel, de vajon készek vagyunk a hivatalos ügyeinket is teljes mértékben az interneten keresztül intézni? Megkönnyítené a kapcsolatot a döntéshozókkal, képviselőkkel? Eléggé biztonságos az ügyintézés online?

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. 03. 09. 14:50

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Továbbra is digitális szakadék jellemzi az EU-t

2017. 03. 09. 14:42

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017. évi mutató (DESI) tanúsága szerint az EU sokat fejlődött, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség. További beruházások és erőfeszítések szükségesek a digitális tartalmak egységes piacának maradéktalan kiaknázása érdekében.

EU-szinten is vizsgálják a "kétsebességes" élelmiszereket

2017. 03. 09. 10:36
Magyar és szlovák kezdeményezésre az Európai Tanács következtetéseiben is helyet fognak kapni a visegrádi országok kettős élelmiszerminőségre vonatkozó aggodalmai – közölte Takács Szabolcs, EU-ügyi államtitkár kedden az általános ügyek tanácsának ülése után. Közben az Európai Bizottság is ígéri, hogy alaposan utána fog járni a problémának.

EP: állítsa vissza a Bizottság a vízumkényszert az amerikai állampolgárok számára

2017. 03. 02. 15:49

A Bizottság köteles ideiglenesen visszaállítani a vízumkötelezettséget az USA-val szemben, mivel Washington öt uniós tagország polgáraitól vízumot kér a beutazáshoz- olvasható egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. A Bizottságnak két hónapon belül lépnie kell.

A kohéziós politika mellé állt az EU fő pénzosztója

2017. 03. 02. 15:41
Az EU német költségvetési biztosa lát rációt abban, hogy az EU következő keretköltségvetése a brit kilépés miatt a tervezettnél egy évvel előbb (2020-ban) kezdődjön és hét év alatt csak 5 évig (2026-ig) tartson. A költségvetési politikát nem szabad politikai büntetések kirovására használni – figyelmeztetett Günther Oettinger a német Handelsblattnak adott interjúban.

Junckerék "ötkarikás játéka" az EU jövőjéről

2017. 03. 02. 15:39
Öt különböző forgatókönyvet vázol fel a Brexit utáni EU fejlődése számára 2025-ig bezárólag az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott Fehér Könyve. A választási lehetőségek, amelyekről Brüsszel az európaiak véleményét is meg kívánja kérdezni, a status quo-tól a kétsebességen át az európai projekt leszűkítéséig és az integráció valamennyi területen történő elmélyítéséig terjednek.

Magyarország előkelő helyen a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában

2017. 02. 24. 13:13

Magyarország a 13. helyen szerepel a világ 45 vezető országát tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában, megelőzve ezzel többek között Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának Globális Szellemi Tulajdon Központja által közzétett „Az innováció hajtóelemei” című jelentésben az index javítására aktívan és sikeresen törekvő országként emelték ki hazánkat.

CETA: „Az egyezmény geopolitikai és gazdasági szempontból is fontos Európának”

2017. 02. 24. 13:09

Támogatta az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) az EP február 15-én, így már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A plenáris szavazás után Artis Pabriks (néppárti, lett) témafelelős úgy fogalmazott: „Európa nem maradhat fenn szabad és igazságos kereskedelmi rendszer és más globális szereplőkkel fenntartott minőségi kereskedelmi kapcsolatok nélkül”. A megállapodás a vámok 99%-át megszünteti az EU-s tagországok és Kanada között.

A kevésbé ártalmas, természetes növényvédő szerek használatát ösztönözné az EP

2017. 02. 24. 12:59

Habár a hagyományos növényvédő szerek rendkívül hatásosak a károkozók irtására, az emberi egészségre, az állatokra és a környezetre jelentett kockázatuk egyre több vita tárgyát képezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az élelmiszerek 45%-a tartalmazhatja a növényvédő szerek származékát. A Parlament azért dolgozik, hogy az EU a természetes, biológiai szerek használatára ösztönözze a gazdákat.

A többsebességes Európa lehet a jövő

2017. 02. 16. 15:27
A római nyilatkozat elfogadásának közeledtével az utóbbi napokban megszaporodtak azok a politikai állásfoglalások, amelyek két- vagy többsebességes formában képzelik el az Európai Unió jövőjét. A luxemburgi külügyminiszter és Lengyelország erős embere szerint is ez előrevetítené azt, hogy az EU eddig ismert formájában megszűnhet közösségként működni. „Mindent meg kell tenni, hogy ne jussunk el odáig” - vélekedett Jean Asselborn a BruxInfónak.

Kilencszeres különbség a tagállami minimálbérekben

2017. 02. 16. 15:13
Az EU-ban kilencszeres a különbség legmagasabb (luxemburgi) és a legalacsonyabb (bolgár) minimálbér között, igaz a harmadára csökken az eltérés, ha az összehasonlítás alapja a vásárlóerő-paritás. A magyar minimálbér 412 euróval az EU-n belül az utolsó harmadba tartozik.

Justin Trudeau kanadai kormányfő: a kereskedelemnek az embereket kell szolgálnia

2017. 02. 16. 15:09

„A CETA nemcsak a kereskedelemről, az importról és exportról, vagy a profitról szól. Az a célja, hogy az emberek javát szolgája” - mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólalásában a Parlament csütörtöki plenáris ülésén, egy nappal azután, hogy az EP szerdán támogatta az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). Ő az első kanadai kormányfő, aki felszólal a Parlamentben.

Digitális egységes piac: Új uniós megállapodás az online tartalomszolgáltatások Európán belüli hordozhatóságáról

2017. 02. 09. 16:01

Az új szabályok tükrözik a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, az Európán belüli mobilitáshoz kapcsolódó módozatait. Az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket.

EU–Oroszország kapcsolatok: az egyik legfőbb stratégiai kihívás az Unió számára

2017. 02. 09. 15:50

Sok helyen áram, fűtés és víz nélkül maradtak az emberek Kelet-Ukrajnában a -20 fokos hidegben, miután az oroszbarát lázadók megszegték a tűzszünetet és bombázni kezdték a területet a múlt héten. A harcok kihatnak egész Európára és annak biztonságára is, ezért a Parlament is napirendre vette a helyzetről szóló vitát hétfőn a védelmi albizottság ülésén. A bizonytalan amerikai külpolitika és egy esetlegesen agresszívan fellépő Oroszország döntései nem várt fordulatokat hozhat Európa számára.

A robotika jövője: szeminárium az Európai Parlamentben

2017. 02. 09. 15:47

Szokatlan vendégek, robotok látogattak el a Parlament robotika szabályozásáról és jövőjéről szervezett sajtószemináriumára kedden. Az EP-képviselők dolgoznak a robotika keretszabályairól szóló jelentésen, amelyről várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaznak. Ki a felelős, ha a robot miatt megsérül valaki? Mik a robotok használatának veszélyei? 

Közel a roamingdíjak eltörlése

2017. 02. 03. 10:36

Újabb lépést tett az Európai Unió afelé, hogy eltörölje a roamingdíjakat. A tervek szerint 2017. június 15-től megszűnik a mobiltelefon-használat felára.

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

2017. 02. 03. 10:33

Az EP által csütörtökön elfogadott új jogszabály értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Az Északi-sark fokozottabb védelmét kérik az EP-képviselők

2017. 02. 03. 10:27

A globális felmelegedés hatásaként egyre egyszerűbbé válik a korábban elérhetetlen Északi-sark megközelítése, így egyre nő a nemzetközi verseny is a terület erőforrásainak kiaknázásáért. A külügyi és a környezetvédelmi szakbizottság kedden elfogadott jelentésében az EP-képviselők azt sürgetik, hogy az EU tegyen többet az Északi-sark ökoszisztémájának védelméért, valamint az ottani katonai bázisok kiépítésének megakadályozásáért.

A legújabb adatok szerint rekordot döntött az Erasmus+ program résztvevőinek száma

2017. 01. 26. 22:49

 

 

 

Az Európai Bizottság ma friss statisztikákat tett közzé, amelyek arról tanúskodnak, hogy az EU oktatási és képzési programja, mely idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, sikeresebb és nyitottabb, mint valaha.

 

 

 

A Brexittől retteg az EU bankja is

2017. 01. 25. 14:32
Az uniós költségvetés más területein is kölcsönökkel és garanciákkal válthatnák fel a vissza nem térítendő támogatásokat – jelentette ki kedden Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke, aki elismerte, hogy a Brexit „rettenetes sokkhatásként” érte a 2016-ban több mint 83 milliárd eurónyi hitelt kihelyező pénzintézetet.

A CETA-n túl: az EU folyamatban lévő kereskedelmi megállapodásai

2017. 01. 25. 13:19

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) kedden szavazott a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság, majd később az EP plenáris ülése is. De messze nem ez az egyetlen kereskedelmi egyezmény, amelyről az EU jelenleg tárgyalásokat folytat

Mady Delvaux: „A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük”

2017. 01. 19. 14:03

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy az önmagukat vezérlő drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. De vajon tényleg átveszik a munkát az emberektől? Ki felelős azért, ha sérülést okoznak? Az EP jogi szakbizottsága csütörtökön szavazott arról a jelentésről, amely a robotok átfogó jogi szabályozását kéri a Bizottságtól, Mady Delvaux szocialista, luxemburgi jelentéstevő nyilatkoztt a részletekről.

Nagy-Britannia lemondana a belső piacról

2017. 01. 19. 13:59
A brit miniszterelnök a sok előzetes kiszivárogtatás után voltaképpen kevés újdonságot mondott, keddi beszédében viszont első alkalommal erősítette meg kormányfői szinten a leendő EU-brit kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos legfontosabb brit törekvéseket és elvárásokat. A brit pénzügyminiszter közben megerősítette az Alsóházban is, hogy Nagy-Britannia ki fog lépni az EU egységes piacáról is.

Ki kicsoda: új vezetők az Európai Parlament élén

2017. 01. 19. 13:48

Az EP-képviselők Antonio Tajanit választották az Európai Parlament elnökévé január 17-én, majd 18-án kijelölték az EP 14 alelnökét, valamint az adminisztratív- és pénzügyekért felelős 5 quaestort. Az Európai Parlament Elnöksége az EP elnökéből, 14 alelnökéből és 5 quaestorból áll, ez a szerv felelős az EP szabályszerű működéséért.

Az EU nyilvánossá teszi a cégek tényleges tulajdonosainak személyét

2017. 01. 12. 15:36

Az uniós tagállamok 2017-től kötelesek követni az Európai Unió új, a pénzmosás megakadályozását célzó irányelvét. Az irányelv olyan központi adatbázis létrehozására kötelezi a tagállamokat, amelyből gyakorlatilag bárki számára megismerhetőek lesznek a gazdasági társaságok és különböző jogi személyek úgynevezett tényleges tulajdonosai.

A Bizottság a magánélet és a személyes adatok magas fokú védelmét javasolja az elektronikus hírközlés területén, és naprakésszé teszi az uniós intézményekre vonatkozó adatvédelmi szabályokat

2017. 01. 12. 15:26

A Bizottság új jogszabályt javasol, mely növeli az adatvédelem szintjét az elektronikus hírközlés terén, egyúttal új üzleti lehetőségeket biztosít. A benyújtott intézkedések célja, hogy aktualizálják a jelenlegi szabályokat, és azok hatályát kiterjesszék az összes elektronikus hírközlési szolgáltatóra. Továbbá arra irányulnak, hogy új lehetőségeket teremtsenek az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak a hírközlési adatok feldolgozása terén, egyúttal növeljék a digitális tartalmak egységes piacába vetett bizalmat és a szolgáltatások biztonságát, ami a digitális egységes piaci stratégia egyik legfontosabb célkitűzése.

EU-költségvetés: saját források vs. a tagállamok befizetései

2017. 01. 12. 15:22

Az EU a jövőben támaszkodjon kevésbé a tagállamok befizetéseire és jobban a saját forrásaira az uniós költségvetés tervezése során, ahogy tette ezt évtizedeken át - mondja a jelentés, amelyet csütörtökön ismertet Mario Monti uniós biztos az EP-ben. Alain Lamassoure jelentéstevő kérdésünkre elmagyarázta, hogy emiatt nem változnak az erőviszonyok a tagállamok és Brüsszel között, a pénzügyminiszterek ugyanazt a szerepet töltik be uniós, mint nemzeti szinten. Mit jelentene pontosan a változás?

A Bizottság üdvözölte a feltételes adómegállapítások hatályba lépő új átláthatósági szabályait

2017. 01. 05. 14:42

A Bizottság üdvözölte azoknak az új szabályoknak a hatálybalépését, amelyek alapján a tagállamok minden szükséges információról értesülnek a multinacionális vállalkozások javára más uniós országokban kiadott feltételes adómegállapítások tekintetében.

Mit várnak az EP-képviselők a máltai elnökségtől?

2017. 01. 05. 14:40

Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a Brexit tárgyalások megkezdése.

2017 fő témái az EP-ben

2017. 01. 05. 14:36

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2017-ben. Az EP-képviselők emellett foglalkoznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerével (ETS) és a tiszta energia kérdésével is, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, hogy melyek lesznek a főbb napirendi témák a következő hónapokban.

KKV kérdőív az egészségügyi technológiaértékelésről

2017. 01. 03. 09:25

Az Európai Bizottság az EU egészségügyi technológiaértékelésre vonatkozó együttműködésének erősítését kezdeményezi. A Bizottság az együttműködések jövőképének kialakakításához várja a gyógyszeriparban, orvosi eszközökgyártásával, forgalmazásával foglalkozó gazdasági szereplők tapasztalatait, elképzeléseit.

Az új uniós jogszabályok értelmében a tagállamoknak drasztikusan csökkenteniük kell a légszennyezettséget

2016. 12. 15. 17:03

Az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyta a nemzeti kibocsátási határértékekről szóló új irányelvet. Ennek a jogszabálynak egy, az Európai Bizottság által előterjesztett jogalkotási javaslat képezi az alapját, amely szigorúbb határértékeket vezet be az öt legfontosabb légszennyező anyagra Európában. Az irányelv 2016. december 31-én lép hatályba.

A Galileo életre kel!

2016. 12. 15. 17:00

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Kkv eszköz: 2014-2015-ben több mint 1400 cégbe 500 millió eurót fektettek

2016. 12. 15. 16:57

Két év alatt több mint húszezer pályaművet nyújtottak be, 500 millió euró támogatásban részesült több mint 1400 projekt és 692 millió eurót meghaladó nagyságú magántőkét mozgósítottak.

Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet

2016. 12. 08. 08:33

Az Európai Bizottság december 7-én – mindössze két hónappal Juncker elnök bejelentését követően – létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet, a pozsonyi ütemtervben meghatározott cselekvési prioritások első eredményeként. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el. 

Jan Albrecht: az EU–USA adatvédelmi egyezmény magas fokú védelmet biztosít

2016. 12. 08. 08:29

Arról az EU–USA keretmegállapodásról döntött az Európai Parlament, amely a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét szabályozza. Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) témafelelős nyilatkozatában elmondta, hogy az egyezmény segít visszaállítani a bizalmat a Snowden-ügy után és „magas sztenderdeket és magas fokú védelmet” garantál a magánadatoknak.

Csak a szegényeknél tűrnék az áram árszabályozását

2016. 12. 08. 08:25
A villamos energia piaci szabályozást módosító javaslat értelmében csak az energiaszegény vagy a védendő háztartási fogyasztókra vonatkozó hatósági árakat lehetne az irányelv hatályba lépésétől számított öt éves átmeneti időszakban fenntartani. A háztartások egészét érintő rezsicsökkentés aligha férne be ebbe a kategóriába – jegyezték meg a BruxInfónak nyilatkozó források.

Új áfa-szabályokkal pezsdítenék fel az online kereskedelmet

2016. 12. 02. 10:37
Az áfa-fizetési szabályok egyszerűsítése révén lendítené fel a határokon átnyúló elektronikus kereskedelmet az EU-ban Brüsszel, amely arra is lehetőséget adna a tagállamoknak, hogy a nyomtatott termékekkel azonos adókulcsokat alkalmazzanak az elektronikus könyvekre és online kiadványokra.

Új szabályozás jön: online filmek, zenék, könyvek határok nélkül

2016. 12. 02. 10:26

Sokan tapasztaltuk már, hogy amikor külföldön nyaralunk, vagy csak elutazunk otthonról, nem férünk hozzá a filmekhez, zenékhez, vagy éppen elektronikus könyvekhez, amelyekre otthon előfizettünk. Ennek egyszerű oka a területhez kötött szerzői jogvédelem. A Parlament jogi szakbizottsága kedden szavazott az új szabályokról, amelyeknek köszönhetően egy másik uniós országból is elérhetjük az online tartalmakat, amelyekre otthon előfizettünk.

Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek

2016. 12. 02. 10:24

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés.

Hogyan indulhatnak el a magyar startupok a világsiker felé?

2016. 11. 24. 11:55

Korlátozott lehetőségek állnak a magyarországi vállalkozások rendelkezésére, ha tőkebefektetés révén szeretnének nemzetközi áttörést elérni. A hazai tőkebefektetők jelentős többsége képes a cég kezdeti lépéseit, termékfejlesztését, eszközbeszerzését, piacra lépését, piacbővítését finanszírozni, de egy nagyobb nemzetközi terjeszkedés sokkal több tőkét és jelentős külföldi tapasztalatot, széles kapcsolatrendszert igényel. Erre a kiterjedt nemzetközi kapcsolatok hiányában kevés hazai szereplő tud megoldást nyújtani, a külföldi befektetők pedig a vártnál egyelőre kisebb mértékben keresgélnek célpontokat errefelé. 

Levegőminőség: Az EP támogatja a szennyezőanyagokra vonatkozó nemzeti plafonokat

2016. 11. 24. 11:52

Szerdán megszavazták a képviselők azokról az ambiciózus nemzeti határértékekről, amelyek révén a legfontosabb légszennyező anyagok - nitrogén-oxidok, kén-dioxid, finom részecskék - jelenlétét csökkentenék 2030-ig. A légszennyezés évente 400ezer európai korai elhalálozásához vezet.

Berlin felforgatná az EU-büdzsét 2020 után

2016. 11. 24. 11:49
Nem tartja célszerűnek a menekültek befogadását elutasító tagállamok pénzelvonással történő megbüntetését Jens Spahn, a német pénzügyminisztérium államtitkára, aki jelezte: Berlin kész lehet mélyebben a zsebébe nyúlni a Brexit után, feltéve, hogy átszabják a közös költségvetés szerkezetét.

Nem lehet a Rubik-kocka EU-védjegy

2016. 11. 17. 14:11

Az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte elsőfokú Törvényszékének korábbi ítéletét, amely a Rubik-kocka formájának európai uniós védjegyként történő lajstromozását mondta ki, valamint megsemmisítette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) ugyanerre vonatkozó határozatát is.

Szolgáltatások: A Bizottság felszólít 9 tagállamot, hogy számolják fel a határokon átnyúló tevékenységek előtti túlzó és indokolatlan akadályokat

2016. 11. 17. 14:02

Az Európai Bizottság további lépéseket tesz Ausztriával, Belgiummal, Ciprussal, Dániával, Németországgal, Magyarországgal, Olaszországgal, Litvániával és Spanyolországgal szemben, mivel nemzeti jogszabályaik túlzó és indokolatlan akadályokat tartalmaznak a belső piacon nyújtott szolgáltatásokra vonatkozóan.

COP22 marokkói klímakonferencia: a párizsi megállapodás gyakorlati megvalósítása

2016. 11. 17. 13:57

Marrakeshben találkoznak a világ vezetői november 7. és 18. között, hogy kevesebb, mint egy évvel a párizsi klímamegállapodás elfogadása után most annak gyakorlati megvalósításáról egyeztessenek. A konferencián a Parlament 12 fős delegációja is részt vesz.

USA elnökválasztás: „Nem ismerjük pontosan Trump külpolitikai terveit”

2016. 11. 11. 09:26

Donald Trump megválasztása az Egyesült Államok 45. elnökévé kétségtelenül hatással lesz az EU–USA kapcsolatokra, akár a két fél közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokra (TTIP), akár Amerika a NATO-ban betöltött szerepére gondolunk. David McAllister (német, néppárti), a Parlament USA-val fenntartott kapcsolataiért felelős delegációjának vezetője beszélt arról, hogy mit hozhat Donald Trump elnöksége Európa számára.

A 2016. évi bővítési csomag: a hiteles bővítési folyamat kulcsfontosságú az átalakulás ösztönzéséhez és a délkelet-európai stabilitás megszilárdításához

2016. 11. 11. 09:20

Az Európai Bizottság a mai napon fogadta el éves bővítési csomagját. A dokumentum értékelést ad arról, hogy a Nyugat-Balkán országai és Törökország hol tartanak a kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok végrehajtásában, továbbá felsorolja a még megoldatlan kihívások kezeléséhez szükséges teendőket. 

A Bizottság az uniós dömpingellenes és szubvencióellenes jogszabályok módosítását javasolja

2016. 11. 11. 07:59

Új módszer a harmadik országbeli piaci torzulások értékelésére annak érdekében, hogy az EU-ba irányuló behozatal a tisztességes kereskedelem szabályait kövesse. Az Európai Bizottság ma új dömpingszámítási módszerre tett javaslatot az olyan országokból érkező behozatallal kapcsolatban, amelyekre jelentős piaci torzulás jellemző, vagy amelyekben az állam széles körű befolyást gyakorol a gazdaságra.

A Bizottság több mint 220 millió eurót fektet környezetbarát és dekarbonizációt célzó projektek megvalósításába a tagállamokban

2016. 11. 03. 16:37

Az Európai Bizottság jóváhagyta az uniós költségvetésből fedezett 222,7 millió eurós beruházási csomagot, amelynek rendeltetése támogatni Európa átállását a fenntarthatóbb és karbonszegény jövőre. Az uniós finanszírozás további beruházásokat mozgósít, így összesen 398,6 millió eurót fordítanak majd a 23 tagállamban megvalósuló 144 új projektre.

130 milliárd forintos kárt okoznak a hamis gyógyszerek

2016. 11. 03. 16:31

Mintegy 10,2 milliárd eurós kárt okoz évente a hamis gyógyszerek online forgalmazásából származó közvetlen bevételkiesés uniós szinten, ami a teljes belső piac forgalmának 4,4%-át jelenti. Hazánkban a hamis gyógyszerek évi 130 milliárd forint kárt okoznak, ami a teljes hazai gyógyszerforgalom 13%-át és az Unióban regisztrált hamis készítmények 4%-át jelenti - számolt be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentéséről. 

Magyar díjazott a leginkább figyelemreméltó „zöld” üzleti megoldások versenyében

2016. 11. 03. 09:59

A vállalkozások körében gyorsan terjed az a nézet, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés gazdasági szempontból is előnyös. Az Európai Bizottság az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjával jutalmazza azokat az EU-beli vagy a tagjelölt országok valamelyikében működő vállalkozásokat, amelyek – bármilyen ágazatról is legyen szó – élen járnak az ökoinnovációs módszerek alkalmazása és az ökoinnovációs termékek előállítása terén.

Europe Direct Integrációs Klub

2016. 10. 28. 11:03

2016. november 10-én 17 órai kezdettel rendezi meg az Europe Direct Szeged soron következő Integrációs Klubját. A rendezvény témája ezúttal: "Az Információs Hivatal tevékenysége, az európai titkosszolgálatok együttműködése a terrorelhárítás területén".

Hatalmasat villantott három magyar cég Brüsszelben

2016. 10. 28. 09:06

Újabb három magyarországi kis és középvállalkozás nyert el cégenként 50-50 ezer eurónyi támogatást egy közvetlen brüsszeli kiírású uniós pályázaton, ami a rendkívül erős nemzetközi mezőnyre és a 10% alatti sikerarányra tekintettel újabb rendkívüli eredménynek számít. 

 

Belgaközi kompromisszum a CETA-ról

2016. 10. 28. 09:01
Áttörést értek el csütörtök délelőtt az EU-kanadai átfogó szabadkereskedelmi megállapodás útjában álló „belgaközi” tárgyalásokon, így a szükséges procedúrák átfuttatása után talán már a közeli napokban sort keríthetnek az eredetileg október 27-re tervezett aláírásra.

Új kísérlet a társaságiadó-alap harmonizálására

2016. 10. 28. 08:56
Leporolta és újra előterjesztette a közös konszolidált társaságiadó-alap (KKTA) megteremtésére vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság, amely azt reméli, hogy mostanra meggyengült a kormányok ellenállása a projekttel szemben.

Hitelesfelhőkben a jövő

2016. 10. 20. 08:55

Mindannyiunk életét megkeseríti az állandó ügyintézés, folyamatos sorban állás, iratfénymásolás, hitelesés. Most már erre a problémára is érkezett nyertes magyar megoldás. Az Intersoft-Hungary Kft. által fejlesztett Loca Credibilia nevű szoftver segítségével a dokumentumok hitelesítése és a hiteles másolatok készítése is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válhat. Egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv elkészítésére a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült a Horizont 2020 alapból.

Több milliárd fontot fizetnének az uniós egységes piacért a britek

2016. 10. 20. 08:51

A Theresa May vezetette brit kormány komolyan fontolóra vette, hogy az EU-ból való kilépés után is több milliárd fontot fizetne évente az uniós költségvetésbe, hogy az Egyesült Királyság, és különösen a londoni City európai egységes piachoz való hozzáférése megmaradjon - írja a Financial Times.

A CETA-n túl: az EU folyamatban lévő kereskedelmi megállapodásai

2016. 10. 20. 08:45

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) véget értek a hosszú évek óta tartó tárgyalások, zajlik az egyeztetés a tagállamok között az aláírásáról. De messze nem ez az egyetlen kereskedelmi egyezmény, amelyről az EU jelenleg tárgyalásokat folytat. A megállapodásokat az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba lépjenek, összeszedtük, hol tartanak a tárgyalások és mit érdemes tudni az Unió kereskedelmi egyezményeiről.

Németország: 2030-tól csak zéró emissziós autók

2016. 10. 14. 12:34

A párizsi klímaegyezményben megszabott határidők szerint Németországnak 2050-ig 95 %-kal csökkentenie kell a szén-dioxid kibocsátását. Németország a Bundesrat (Szövetségi Tanács) jóváhagyása alapján, 2030-tól kezdődően betiltja a belső égésű motorokkal működő új gépjárműveket.

Az Európai Ifjúsági Károly-díj idei nyertesei az EP-ben

2016. 10. 14. 12:24

Az Európai Parlamentbe látogattak az Európai Ifjúsági Károly-díj idei nyertesei hétfőn és kedden. A fiatalok bemutatták nyertes projektjüket a kulturális szakbizottságnak és találkoztak Martin Schulz EP-elnökkel is. A díjat minden évben olyan 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei kapják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

 

Szoftver a jövőnek

2016. 10. 14. 12:12

Nemzetközi babérokra tör egy magyar innovatív szoftverfejlesztő start-up vállalkozás, a BaseWalk Kft. Taskfit PRO szoftverével megoldást kínál arra, amiben a digitális kor „multitasking” embere a leggyengébb: a fókuszált feladatvégzés, az állandó időzavar problémájára. Az ötlet Brüsszelt olyannyira meggyőzte, hogy a cég két évre szóló, 1,4 millió euró támogatást nyert el pályázatával a Horizon 2020 programban.

Óriási szélfarm épül Belgiumban

2016. 10. 06. 16:16

Az Európai Unió 300 millió eurós kölcsönnel segíti a Rentel tengeri szélerőmű park felépéítését Belgium partjai mellett, a finanszírozást az Európai Beruházási Bank nyújtja - jelentette be a Bizottság. 

 

Az EU a ratifikáció mellett dönt, hamarosan hatályba lép a Párizsi Megállapodás

2016. 10. 06. 11:13

Az Európai Parlament jóváhagyta a Párizsi Megállapodás ratifikációját. Az eseményen jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Ségolène Royal, a Párizsi Éghajlat-változási Konferencia (COP21) elnöke. Az Európai Parlament döntésével az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy a megállapodás hatályba lépjen. Ezzel véget ért a megállapodás uniós ratifikációját célzó politikai folyamat.

Ingyen Interrail utazási bérletet adna az európai fiataloknak az EP

2016. 10. 06. 11:05

Az ingyen Interrail bérlet kérdéséről vitázott a Parlament kedden. Az EP-képviselők túlnyomó többsége támogatta a javaslatot, hogy minden 18. évét betöltő európai fiatal Interrail bérletet kapjon, amely egy bizonyos időszak alatt ingyen vasúti utazási lehetőséget nyújt Európában. Az Interrail bérletet már így is több millió fiatal használja, jelenleg azonban 20 eurótól akár 400 euróig is terjedhet az ára.

La Via: az EP támogatja, hogy minél előbb lépjen hatályba a klímamegállapodás

2016. 09. 30. 09:50

A Parlament támogatja, hogy az EU minél előbb ratifikálja a tavaly megkötött nemzetközi klímamegállapodást, így az mihamarabb életbe léphet. A 2015 decemberében tartott COP21 párizsi csúcstalálkozón 195 ország jelezte, hogy támogatja minden idők legjelentősebb, jogilag kötelező klímaegyezményét. Giovanni La Via (néppárti, olasz), az EP környezetvédelmi szakbizottságának elnöke válaszolt a klímamegállapodással kapcsolatos kérdésekre.

Obama alatt már nem lesz semmi a szabadkereskedelemből

2016. 09. 30. 09:48

Nem tartják reálisnak a tagállamok a transzatlanti partnerségről (TTIP-ről) folyó tárgyalások lezárását az Obama-kormányzattal, de többségükben kitartanak amellett, hogy október végén alá tudnak majd írni Kanadával egy hasonló szabadkereskedelmi egyezményt – derült ki a kereskedelmi miniszterek pénteki pozsonyi informális tanácsülése után.

A nagy mennyiségű adat, azaz Big Data és a személyes adatok védelmének kérdése

2016. 09. 30. 09:44

Több millióan használjuk az internetet nap, mint nap, amivel óriási adatmennyiséget generálunk a napi tevékenységünkről, vásárlásainkról, vagy éppen utazásainkról. E nagy mennyiségű adat feldolgozása és elemzése számos lehetőséget nyújt a vállalatoknak és a hatóságoknak, de felvet bizonyos problémákat is, mint a tulajdonjog és a személyes adatok védelmének kérdése.

Szociális dömping: egyenlő béreket és juttatásokat sürgetnek az EP-képviselők

2016. 09. 23. 08:45

A szociális dömpinget leállító uniós lépésekre van szükség, mondták az EP-képviselők a múlt heti plenáris ülésen. A Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben felkéri a Bizottságot és a tagállamokat, hogy javítsák a munkaügyi felügyeletek közötti együttműködést és hozzanak létre egy közös listát azokról a vállalkozásokról, amelyek súlyosan megsértik az európai és a szociális jogszabályokat. Miért jelent problémát a szociális dömping és miben látják a megoldást az EP-képviselők?

A roamingért nem kell fizetni, a visszaélésért igen

2016. 09. 23. 08:42
Az Európai Bizottság szerdán másodszor is nekifutott a roamingdíjak szabályozásának. Az új technikai javaslat értelmében 2017. június 15. után nem lesz időbeli vagy mennyiségi korlátozás a külföldi mobilhasználat során, de a szolgáltatók majd fix összegű pótdíjat vethetnek ki azokra, akik visszaélnek a roaming mentességgel.

A tervezhetőség és a transzparencia a legfontosabb szempont a tőkebefektetőt kereső kkv-knak

2016. 09. 23. 08:38

Az SZTA felmérése a kockázatitőke-piac szereplőinek elvárásait és igényeit kutatta. A kockázati tőkét bevonó vagy bevonni készülő hazai kis- és középvállalkozások számára a legfontosabb szempontok közé tartozik a tőkebefektetési folyamat átláthatósága és kiszámíthatósága, valamint a reális és teljesíthető hozamelvárások és feltételek biztosítása.

Szlovák nemzetközi események az EU elnökség alatt

2016. 09. 20. 14:41

Az EU elnökséget 2016 júliusától decemberig a Szlovák Köztársaság látja el. Ebből az alkalomból számos nemzetközi üzletember-találkozót szerveznek az Enterprise Europe Network Hálózatának közreműködésével.

Akcelerátor bőség

2016. 09. 15. 15:02

Ma már nem panaszkodhatnak a kezdő startupok, hogy nehéz tőkéhez és segítséghez jutni, Európában több száz akcelerátor program van, érdemes  a határainkon túl is körbe nézni!

Íme Európa legnagyobb e-autó töltőpontja

2016. 09. 15. 14:44

Összesen 28 töltőponttal átadták Európa legnagyobb elektromos autó töltőpontját a norvégiai Nebbensben. A parkolóban 20 Supercharger töltőfej áll egyedi elrendezésben, így az utánfutót húzó Tesla Model X-ek feltöltése is kényelmesen megoldható. 

A tőkepiaci unió megvalósítása – A Bizottság gyorsítja a reformokat

2016. 09. 15. 14:32

„Képzeljenek el egy induló finn vállalkozást, amely nem képes bankhitelhez jutni. Jelenleg korlátozottak a lehetőségek. A tőkepiaci unió alternatív finanszírozási forrásokat teremt a kezdő vállalkozások számára az üzleti angyalok, kockázati tőke és a piaci finanszírozás formájában.” – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke értékelő beszédet tartott szerdán.

A Föld megmentéséért tett nagy lépést Amerika és Kína

2016. 09. 08. 15:34

Kína és az Egyesült Államok - a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója - bejelentette szombaton a hangcsoui G20-csúcstalálkozó helyszínén, hogy a pekingi és a washingtoni törvényhozás ratifikálta a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást, és az erről szóló dokumentumokat átadták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. 

1,6 milliárd euró magán-és kockázati tőke a régióban –ennek 10%-a Magyarországon

2016. 09. 08. 15:31

Az Invest Europe (korábban EVCA) szerint a közép-és kelet európai magántőke és kockázati tőke befektetések összértéke 2009 óta tavaly volt a legmagasabb; 1,6 milliárd euró, ami az előző, 2014-es évhez képest 25%-kal magasabb érték. Ez a teljes európai befektetési piacnak 3,4 százalékát teszi ki. A régióban a finanszírozott társaságok száma elérte 312-öt tavaly. 

Ferber: adókedvezményekkel csalogatni a cégeket egy tagállamba illegális

2016. 09. 08. 10:20

A tagállamoknak el kell foganiuk, hogy az uniós szabályok szerint illegális, ha adókedvezményekkel próbálják az országba csalogatni a cégeket. Ezeket a szabályokat pedig maguk a tagállamok állították fel - mondta Markus Feber (néppárti, német), a tagállami adómegállapításokat vizsgáló bizottság tagja, miután az Európai Bizottság megbüntette az írországi Apple-t. 

Gigaadót fizettetnek vissza utólag az Apple-lel

2016. 09. 02. 08:15

Rekordösszegű elmaradt társasági adót, 13 milliárd eurót fizettetne vissza az Európai Bizottság az Apple-lel, mert arra a következtetésre jutott, hogy több mint egy évtizeden át jogszerűtlenül vette igénybe az Írország által e célból nyújtott adóelőnyt.

El kellene dobni az egységes eurót a Nobel-díjas közgazdász szerint

2016. 09. 01. 14:50

Az euró nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért fel kellene hagynia Európának a közös európai valutával - fogalmaz Joshep Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a Financial Times-ban megjelent cikkében. Szerinte így meg lehetne menteni az egész európai projektet. 

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. 08. 31. 08:42

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén.

2024-ben lesz a következő magyar EU-elnökség

2016. 07. 29. 09:12
A Tanács kedden felülvizsgálta a soros elnökségekre korábban megszabott menetrendet, 2030-ig rögzítve az egymást követő EU-elnökségek rendjét. Az eddigi menetrend módosítása a 2017 második felében esedékes brit elnökség lemondása miatt vált szükségessé.

Munkanélküliség csökkentése: az európaiak 77%-a nagyobb szerepet szán az EU-nak

2016. 07. 29. 09:09

A munkanélküliség csökkentése kell, hogy legyen a második legfontosabb prioritás az EU számára a terrorizmus elleni fellépés után - véli az európaiak többsége. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy a magyarok háromnegyede szerint az Uniónak többet kell tennie a munkanélküliség csökkentéséért. Az EP foglalkoztatási szakbizottságának elnöke, Thomas Händel arra kérte az uniós vezetőket, hogy ösztönözzék a befektetéseket és tegyenek lépéseket a minőségi, fenntartható foglalkoztatásért.

Az európaiak háromnegyede komolyabb uniós fellépést vár az adócsalás ellen

2016. 07. 29. 09:07

Az adóügyek sokszor szövevényes hálója miatt könnyen gondolhatjuk, hogy ez csupán a pénzügyi szakemberekre és a szaklapokra tartozik, és nem érint minket. Az Eurobarometer legfrissebb felmérése azonban mást mutat. Az európaiak háromnegyede szerint az adócsalás elleni küzdelem kell, hogy legyen a harmadik legfontosabb prioritás az EU számára a terrorizmus elleni harc és a munkanélküliség csökkentése után. A magyarok is hasonlóképp gondolkodnak.

Félmilliárdos mentőcsomag az európai tejágazatnak

2016. 07. 22. 09:48
Újabb fél milliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be hétfőn Phil Hogan, agrárpolitikai biztos a mostoha piaci viszonyok által sújtott európai tejtermelők megsegítésére. A nemzeti kiegészítéssel együtt 6 milliárd forint pénzügyi mentőövet kaphat a magyar tejágazat – közölte az agrárminiszterek ülését követően Czerván György, a tárca államtitkára.

 

Az észtek ugorhatnak be a soros elnökségbe a britek helyére

2016. 07. 22. 09:36
Eddig Belgium, Finnország és Magyarország jelzett nyilvánosan is készséget arra, hogy átvegye a 2017 második félévi soros EU-elnökségi teendőket Nagy-Britanniától, de a jelek szerint valószínűleg az eredetileg a briteket követő Észtország kerülhet majd félévvel hamarabb sorra. A brit miniszterelnök szerdán jelezte Donald Tusknak, hogy London eláll az elnökségi félévtől.

 

Többet kell vállalniuk az EU gazdagjainak

2016. 07. 22. 09:26
Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozta a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozó kötelező kibocsátás-csökkentési célokról szóló javaslatait a nem az emisszió-kereskedelmi rendszer alá tartozó szektorokban (közlekedés, épületek, földhasználat és erdőgazdálkodás, és hulladékgazdálkodás). Magyarországnak a javaslat értelmében a 2005-ös szinthez képest 7 százalékkal kellene csökkentenie 2030-ig a kibocsátását. Ennél alacsonyabb nemzeti kibocsátási célszámot csak Lettországnak, Romániának és Bulgáriának kell teljesítenie.

 

Nagyságrendet ugorhat a sharing economy

2016. 07. 15. 10:47

A PwC elemzése szerint 2025-re a jelenlegi 28 milliárd euróról 570 milliárd euróra, azaz a hússzorosára emelkedhet az európai sharing economy öt legjelentősebb ágazatának – közösségi finanszírozás, közösségi alapú szállásmegosztás, személyszállítás, on-demand háztartási- és szakmai szolgáltatások – összes tranzakciója. Egyelőre magyar cég nem került fel az európai szolgáltatók közé.

Túl sok európai áll hadilábon a készségekkel

2016. 07. 15. 10:41

Tíz pontból álló készségfejlesztési programot javasolt az Európai Bizottság, aminek célja az európai polgárok készségeinek fejlesztése és ezáltal elhelyezkedésük megkönnyítése, a munkaerőpiaci kereslet és a kínálat jobb összeegyeztethetősége, valamint a képesítések átláthatóságának javítása. A javaslat többek között az agyelszívás problémájával is foglalkozik.

Folytatódik Brüsszel csörtéje a Google-lal

2016. 07. 15. 10:34
Újabb fejezet nyílt csütörtökön a Brüsszel és a Google között zajló csörrtében. A testület megerősítve látja azt a gyanút, hogy az amerikai cég az erőfölényével visszaélve következetesen a saját ár-összehasonlító szolgáltatását részesíti előnyben az internetes találati oldalain. A társaság másik bűne, hogy mesterségesen korlátozza a honlapokat abban, hogy a Google versenytársainak keresési hirdetéseit jelenítsék meg.

Megkavarhatja az uniós büdzsét a Brexit

2016. 07. 08. 09:44
Az uniós költségvetés lehet az első terület, ahol az Európai Unió szembetalálhatja magát a brit kilépés által felvetett problémákkal. A Brexitnek a brit be- és kifizetések fokozatos kivezetése lehet a következménye, ami a többi tagállamra is plusz anyagi terheket róhat – jósolták nevük mellőzését kérő EU-források a BruxInfónak.

Elindult a Beruházási Projektek Európai Portálja

2016. 07. 08. 09:40

Az Európai Bizottság egy uniós szintű - Európai Stratégiai Beruházási Alap (a továbbiakban: EFSI) projektjeitől teljesen független – projektportál elindítására vállalkozott, mely egy könnyen kezelhető és áttekinthető web felületen gyűjti össze és tárja a potenciális befektetők elé a 10 millió euró értékhatár feletti, állami és magán kezdeményezésű, következő 3 év folyamán indítani tervezett (rész)finanszírozásra váró nagyprojekteket. 

Új kiberbiztonsági szabályok - kulcságazatok online védelmének erősítése

2016. 07. 08. 09:07

A szerdán megszavazott első átfogó uniós kiberbiztonsági szabályozás értelmében az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az energiaszolgáltatás, közlekedés, egészségügy, bankszektor vagy digitális iparág, a cégeknek fejleszteniük kell informatikai támadásokkal szembeni ellenálló képességüket.

EU-jogot sért a felügyeleti díj és a dohánytermékek különadója

2016. 07. 08. 08:56
Elmarasztaló véleménnyel lezárta mélyreható vizsgálatát az Európai Bizottság a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermékek értékesítését terhelő adó ügyében. Hétfőn közzétett értékelésében mindkét esetben úgy látta, hogy a meredeken progresszív adómértékek szelektíven kedvezményeznek az alacsonyabb árbevételű cégeknek, és ezzel tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatják ezeket a nagyobb árbevételű cégekkel szemben.

Heves vita a Brexitről és következményeiről

2016. 07. 01. 10:24

Martin Schulz, az EP elnöke a rendkívüli ülést megnyitva megjegyezte, hogy még soha nem hívtak össze plenáris ülést ilyen rövid határidővel, viszont a brit választók döntése is ugyanilyen példanélküli. Az elnök megköszönte Lord Hill uniós biztos eddig munkáját, aki lemondott a referendum után. A biztos felszólalását felállva tapsolták meg a képviselők.

Az oroszok meghosszabbították az élelmiszer-embargót 2017 végéig

2016. 07. 01. 10:18

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az Oroszország ellen szankciókat meghirdető országokkal szembeni ellenlépésként bevezetett élelmiszer-embargó jövő év végéig szóló meghosszabbítását szerdán. 

Európai kkv-k és a szellemi tulajdon védelme

2016. 07. 01. 10:03

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) nyilvánosságra hozta legújabb elemzését Intellectual Property (IP) SME Scoreboard 2016 címmel. Az európai kis- és középvállalkozások szellemitulajdon-védelmi tudatosságát és szokásait felmérő riport 9 ezer regionális kkv megkérdezésével készült. 

Öt csapás a multik adóelkerülési trükkjei ellen

2016. 06. 24. 12:04
Öt fontos intézkedést tartalmaz az a csomag, aminek révén az EU tagállamai összehangolt akcióval lezárnák a jogi kiskapukat az egyes multinacionális cégek által alkalmazott adóelkerülési módszerek előtt. Az irányelv le kíván számolni az agresszív adótervezési és adóelkerülési trükkökkel, amelyek rengeteg adókiesést okoznak a tagállamoknak.

 

Több mint 800 millió eurót kapunk közlekedésfejlesztésre

2016. 06. 24. 11:55
Több mint 800 millió eurót kap 16 magyar projekt a közlekedési infrastruktúrák fejlesztésére az erre a célra létrehozott külön uniós alapból. Brüsszelben pénteken hozták nyilvánosságra annak a 195 beruházásnak a listáját, amit a második pályázati körben összesen 6,7 milliárd euróval támogat az EU.

 

Nagy Britannia kilép az Európai Unióból

2016. 06. 24. 11:28
Nem sokkal a szavazatok számlálásának lezárulta előtt 52 százalékosra becsülték a kilépést pártolók arányát a 72 százalékos részvételt hozott brit referendumon. A keddi EU-csúcson még David Cameron képviseli Nagy-Britanniát, de bejelentette, hogy a kilépést már az utódja fogja hivatalosan kérvényezni, azaz hamarosan lemond. Az EU27-ek külön informális csúcsot is tartanak egymás között kedden.

 

Energiafogyasztás: egyszerűsítené az elektromos készülékek energiacímkéit az EU

2016. 06. 17. 08:16

Könnyen meglátszik az áramszámlánkon, ha ügyesen használjuk az energiát az otthonunkban. A legtöbb háztartási készüléken címke tájékoztat az adott termék, például tévé, sütő, lámpa, vagy porszívó fogyasztásáról és energiatakarékossági szintjéről. Az EP egységesítené, és könnyebben beazonosíthatóvá tenné az elektromos készülékek energiacímkéit, hogy tovább egyszerűsítsék a vásárlást. 

Fuvarozók tüntettek a német és a francia minimálbér ellen

2016. 06. 17. 08:11

A német és a küszöbön álló francia kötelező minimálbér-rendelkezés ellen tüntettek több uniós tagállam, köztük Magyarország közúti fuvarozói kedden Brüsszelben, fokozva a nyomást az Európai Bizottságra, hogy erélyesen lépjen fel a két nagy tagállam protekcionista törvényeivel szemben.

Hazai fejlesztéssel a világpiacra, de csak a szabadalom megszerzése után

2016. 06. 10. 08:54

Szabadalmi védettséget kapott világszerte a megújuló energiaforrások további terjedését elősegítő magyar innováció Európára, Eurázsiára és az Egyesült Államokra is bejegyezték az IntelliStore™ nevű energiatárolási rendszert. A magyar találmány alkalmazása ezzel a világ nagy részén szabadalmi oltalmat élvez. A termék első darabjaiért nyugat-európai és amerikai energetikai cégek kínálják együttműködésüket.

Vállalati adóelkerülés: az EP szigorúbb fellépést akar

2016. 06. 10. 08:43

Az EP állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság adóelkerülés elleni irányelvre vonatkozó javaslatát. A képviselők jobban korlátoznák a kamatlevonásokat és szigorúbban adóztatnák a külföldi jövedelmeket. Nagyobb átláthatóságot akarnak a vagyonkezelői alapok, alapítványok kapcsán, közös szabályokat a szellemi tulajdonból származó jövedelmek utáni adócsökkentésekre, feketelistát az adóparadicsomokra és szankciókat a nem együttműködőkkel szemben.

Javaslat a munkavállalói kékkártya-rendszer újraélesztésére

2016. 06. 10. 08:37

Az Európai Bizottság migrációs politikai koncepciójának fontos pilléreként mutatta be kedden Strasbourgban Dmitrisz Avramopulosz migrációs politikai biztos a harmadik országbeli polgárok számára - magas képzettségű hiányszakmákban - legális munkavállalást kínáló EU kékkártya-rendszer reformjára vonatkozó javaslatot.

Európai női startupok özönlötték el Budapestet

2016. 06. 02. 10:12

Kinőtte a régiós határait a hagyományosan Budapesten megrendezett női startup verseny. Az F6S egyszerűen csak Európa legnagyobb női startup eseményének nevezte a Women Startup Competitiont. Az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő startup eseményre Európa összes országából jelentkeztek projektek.

Meghosszabbítják a Juncker-terv mögötti alap működését

2016. 06. 02. 10:07

Az első év sikerére tekintettel meghosszabbítja az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) működését az Európai Bizottság - közölte Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben, sajtótájékoztatón. 

Példátlan összefogás az élhetőbb városokért

2016. 06. 02. 09:57

A modern városokat érintő 12 kihívásra keres megoldást az a 12 partnerségi projekt, amit a városfejlesztési menetrend keretében fogadtak el a hétfőn Amszterdamban rendezett informális miniszteri találkozón.

A Bizottság kitüntetésben részesíti a példaértékű környezetvédelmi projekteket Európában

2016. 05. 26. 08:41

Karmenu Vella, az Európai Bizottság tagja bejelentette, hogy idén mely kezdeményezések nyerték el a Natura 2000 díjat. A hat győztes projekt többek között a következő országokban valósult meg: Bulgária, Lettország, Spanyolország és az Egyesült Királyság, illetve díjat nyertek több országra – Belgiumra, Franciaországra, Görögországra, Bulgáriára, Magyarországra, Finnországra és Norvégiára – kiterjedő együttműködések is.

Virtuális valuták: „Rohamosan fejlődik a technológia, tartanunk kell a lépést”

2016. 05. 26. 08:36

Az utóbbi években számos új, speciális fizetőeszköz jelent meg a fizetésforgalomban, mint például a virtuális pénzek. Ezeket nem bankok bocsátják ki, hanem közös adatbázisokra támaszkodva tartják nyilván a virtuális egyenlegeket és számolják el a tranzakciókat. Az EP-képviselők szerdán vitáztak arról a jelentésről, amely többek között létrehozna egy munkacsoportot a terület megfigyelésére és szükség esetén szabályozására. 

Szárnyakat adnának az elektronikus kereskedelemnek

2016. 05. 26. 08:33

Az EU-n belüli elektronikus kereskedelem útjában álló akadályok lebontását célzó átfogó javaslatcsomagot fogadott el szerdán az Európai Bizottság, amit máris szórványos bírálatok értek többek között a területi alapú forgalomkorlátozás elleni fellépés alacsony ambíciói miatt. Brüsszel reméli, hogy a fogyasztók ugyanúgy vásárolhatnak majd az internetes boltban, mint egy hagyományos üzletben.

Enterprise Europe Network sikerei

2016. 05. 24. 10:25

Kíváncsi rá, hogyan tud segíteni Önnek és vállalkozásának az Enterprise Europe Network Hálózat? Miért éri meg kapcsolatba lépni velünk nemzetköziesedést érintő vagy innovációs kérdésekben? Tudjon meg többet rólunk!

2016. tavaszi gazdasági előrejelzés: Az elkötelezettség megőrzése jelentős kockázatok közepette

2016. 05. 20. 10:17

A Bizottság előrejelzése szerint az euróövezet 1,6%-kal, az EU pedig 1,8%-kal növekedik 2016-ban. Az európai gazdasági növekedés várhatóan szerény mértékű marad, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnereink teljesítménye lassul, és az eddigi ösztönző tényezők némelyike gyengülni kezd.

Közbeszerzés, különadók és kiigazítás a magyar ajánlásokban

2016. 05. 20. 10:14

Idén GDP-arányosan 0,3 százalékos, jövőre 0,6 százalékos költségvetési kiigazítást javasolt szerdán elfogadott országspecifikus ajánlásaiban az Európai Bizottság a magyar kormánynak a középtávú céloktól való jelentős eltérés fokozott kockázata miatt. Brüsszel ugyanakkor megelégszik a figyelmeztetéssel és nem tartja szükségesnek az ilyen esetekre vonatkozó eljárás elindítását.

Hamvadó cigarettavég: hatályba lép az uniós dohányirányelv

2016. 05. 20. 09:59

Az EU-ban a dohányosok 94%-a 25 éves kora előtt kezd el dohányozni, akik így átlagosan 14 évet veszítenek az életükből. Az EU két évvel ezelőtt fogadott el irányelvet ennek visszaszorítására, amely pénteken lép hatályba. Minden negyedik 14-25 év közötti európai fiatal dohányzik, ezért az új szabályok fő célja az, hogy a cigaretta minél kevésbé legyen vonzó a fiatalok számára. Új uniós irányelv lép hatályba május 20-án, amely megszigorítja a dohánytermékekre és kapcsolódó eszközökre vonatkozó szabályozást a tagállamokban.

Csak kevesen vannak elragadtatva Európától

2016. 05. 13. 09:04
Az uniós tagállamok túlnyomó része a jelenlegi status quo fenntartása mellett van, és csak egy törpe kisebbség támogatja a mélyebb integrációt. Többek között ez a következtetés szűrhető le abból a 28 tagállamra kiterjedő tanulmányból, ami az országok EU-hoz való viszonyát és EU-val szembeni várakozásait próbálta górcső alá venni.

 

Adjunk-e piacgazdasági státuszt Kínának?

2016. 05. 13. 09:02

Jogilag nem kötelező határozatban utasította el az Európai Parlament Kína EU-által piacgazdaságként történő automatikus elismerését az év végén. Az olcsó kínai áruk dömpingjétől tartó európai ipar és a szakszervezetek képviselői gratuláltak az EP-nek a kiálláshoz.

Parlamenti sárga lap a brüsszeli javaslatra

2016. 05. 13. 08:38
Tíz uniós tagállam, köztük Magyarország törvényhozása „sárga lap” felmutatásával próbálja visszavonatni az Európai Bizottság kiküldött munkavállalókról szóló irányelv módosítására vonatkozó javaslatát. A tíz elégedetlen tagország közül kilenc közép- és kelet-európai, amely versenyelőnyének elvesztését félti a „szociális dömping” visszaszorítását célzó jogszabály-tervezettől.

 

Adóügyek: hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere Európában?

2016. 05. 06. 09:07

A Luxleaks ügy és a Panama-iratok botrányának köszönhetően az adóügyek még inkább kiemelt helyet kaptak az EP napirendjén. A képviselők már a gazdasági válság kirobbanása óta azon dolgoznak, hogy a szabályozás átalakításával igazságosabbá és átláthatóbbá tegyék az adózást az EU-ban. 

Tovább olvadnak a barangolási díjak

2016. 05. 06. 09:03

Április 30-tól ismét olcsóbbá válnak a külföldről (egy másik uniós tagállamból) kezdeményezett mobilhívások, onnan küldött szöveges üzenetek és a szörfölés a világhálón. 2017 június közepétől pedig ugyanannyiba fog kerülni a külföldi mobilhívás, mint Magyarországon.

Az IT lehet az új vámkódex sebezhető pontja

2016. 05. 06. 08:58

A korábbi szabálykönyvet nagyjából 70 százalékban átírja a május 1-jén hatályba lépő új uniós vámkódex, ami a digitális kor követelményeihez kívánja hozzáigazítani a közös vámszabályokat. Az új rendszer működését azonban megnehezítheti, hogy csak 2020-ig bezárólag kell bevezetni az új informatikai rendszereket.

Robotika: a hirtelen jött változáshoz nem minden állam alkalmazkodik könnyen

2016. 04. 29. 08:46

Intelligens autók, önmagukat vezérlő drónok és a gyógyszergyárakban, mezőgazdaságban, vagy iparban alkalmazott robotok: ez már nem a jövő, hanem a minket körülvevő világ, amelyben a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak. Szabályozásuk azonban morális és jogi szempontból is számos kihívás elé állítja a jogalkotókat. Az EP jogi szakbizottsága szakértőkkel vitázott a robotok megbízhatóságáról és a felmerülő biztonsági kérdésekről, illetve kockázatokról csütörtökön.

Három dolog, amit érdemes tudni az új uniós vasúti csomagról

2016. 04. 29. 08:13

Az európai vasúthálózat fejlesztését célozza az új uniós vasúti csomag, ami harmonizálja a nemzeti eljárásokat és nagyobb szerepet szán az Európai Vasúti Ügynökségnek (EVÜ). A mostani változások a vasúti ágazatra vonatkozó uniós szabályok átfogó reformját készítik elő, amelynek célja, hogy növelje a szolgáltatók közötti versenyt és ezen keresztül a szolgáltatások minőségét.

Brüsszelben a pálinka az igazi unikum

2016. 04. 29. 08:10

Megszüntette csütörtökön a pálinka jövedéki adójának ügyében 2011-ben indult kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, amely ugyanakkor hivatalos felszólító levél kiküldésével elindított egy másik jogi eljárást a pálinkának és az Unicumnak a "chips adó" alól mentességet biztosító hazai szabályozás miatt.

A szénerőművek nem férnek bele a Föld jövőjébe

2016. 04. 22. 09:47

Ma, a Föld Napján több ország magasrangú képviselője írja alá a tavaly decemberben elfogadott Párizsi Megállapodást. Az új nemzetközi éghajlatvédelmi egyezmény célja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést a még biztonságos 2 Celsius-fokos határon belül tartsa, lehetőleg minél közelebb az 1,5 Celsius-fokos küszöbértékhez.

Hét év a vasúti személyszállítás teljes liberalizálásáig

2016. 04. 21. 14:26
A belföldi vasúti személyszállítási piac fokozatos liberalizálását célozza a negyedik vasúti csomag, amiről kedden született megállapodás a Tanács és az Európai Parlament között. A jövőben valamennyi európai vasúti társaság nyújthat majd szolgáltatásokat az Unió egész területén.

 

Az oknyomozás bánhatja az üzleti titkok védelmét

2016. 04. 21. 11:17

Az üzleti vállalkozásokat az ipari kémkedéstől és annak negatív következményeitől EU-szerte megóvni hivatott irányelvet szavazott meg az Európai Parlament, ám egyes politikai pártok és szakmai szervezetek az üzleti titkot védő jogszabály oknyomozó újságírásra és a kiszivárogtatókra kifejtendő hátrányos következményeire figyelmeztetnek.

Kvantumtechnológia: a GPS-től a szuperszámítógépeken át a feltörhetetlen kódokig

2016. 04. 15. 09:51

A GPS-től a lézereken át a mobiltelefonokig számos mindennapi használati tárgyunk működése kvantumfizikán alapul. A kutatók a kvantumtechnológián alapuló szuperszámítógépek és feltörhetetlen kódok fejlesztését tartják a következő forradalomnak, bár ez még viszonylag kezdeti stádiumban van. Az EP tudományos kérdésekkel foglalkozó osztálya (STOA) a kvantumtechnológia kínálta lehetőségekről szervezett workshopot.

Adatvédelmi reform - az EP elfogadta az új szabályokat

2016. 04. 15. 09:37

A képviselők csütörtökön megszavazták az új adatvédelmi szabályokat. Ezek célja, hogy az internethasználóknak sokkal nagyobb befolyást biztosítson saját adataik felett, másrészt a digitális korszaknak megfelelő magas szintű és egységes Uniós adatvédelem jöjjön létre. A változtatások egyúttal minimumkövetelményeket határoznak meg a rendőrségi és bírósági célú adatfelhasználás területén.

Még alaposabban a multik körmére néznek

2016. 04. 15. 09:28

Az évi 750 millió eurót meghaladó globális bevétellel rendelkező multinacionális cégeknek az Európai Bizottság javaslatának értelmében a jövőben kötelezően nyilvánosságra kell majd hozniuk tagállamonkénti lebontásban a nyereségüket és az általuk befizetett társasági adót. A nagy cégek európai szócsöve szerint Brüsszel túl messzire ment.

Támogatás közvetlenül az Európai Uniótól? Lehetséges!

2016. 04. 06. 14:54

A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok révén elérhető összeg csak töredéke annak, amire közvetlen forrásként pályázhatnánk. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megtanulni a rendszert.

Antitröszt-szabályozás: az e-kereskedelemi ágazatban végzett vizsgálat szerint a területi alapú tartalomkorlátozás Unió-szerte elterjedt

2016. 04. 06. 14:49

Az e-kereskedelmi ágazatban végzett bizottsági vizsgálat első eredményei azt mutatják, hogy a területi alapú tartalomkorlátozás széles körben elterjedt gyakorlat az Unióban. Ez részben a vállalkozások arra vonatkozó egyoldalú döntéseinek eredménye, hogy nem értékesítenek külföldön, ugyanakkor vállalkozások alkotta szerződéses akadályok is gátolják a fogyasztók határokon átívelő internetes vásárlásait az Unióban.

Óriási „építőkockákból” építenek házat a fedél nélkül élőknek

2016. 04. 06. 14:14

Egy német kkv olcsó, fenntartható és tartós építészeti megoldást fejlesztett ki a nyomornegyedekben, menekülttáborokban vagy katasztrófa sújtotta területeken élőknek.

Konzultáció a startupokat támogató környezet kialakításának lehetőségeiről

2016. 04. 06. 14:03

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít, hogy megismerje a vállalkozások, startupok elképzeléseit arról, hogy hogyan lehetne javítani a startupok környezetén, milyen feltételek megteremtése teheti könnyebbé  a startupok létrehozását, növekedését az Európai Unióban.

Milyen tapasztalata van magyar cégként a svájci piacon?

2016. 04. 01. 13:16

Magyarország Berni Nagykövetségének tapasztalatai szerint a svájci piacra lépő magyar vállalkozásoknak rendkívül nehéz eligazodni a meglehetősen bonyolult svájci rendszerben, amely néha diszkriminatív szabályozásokat is alkalmaz. Várjuk a svájccal kapcsolatban álló cégek véleményét!

Norvégiában kitiltják a benzin- és dízelautókat

2016. 04. 01. 09:08

Norvégiában már most minden negyedik új autó elektromos, de hamarosan jön az új világ: 2025 után kitiltják a benzin- és dízelautókat.

Nőtt a bankok hitelezési kedve az eurózónában

2016. 04. 01. 08:48

Egyre több hitelt nyújtanak a bankok az eurózónában. A hitelnyújtás növekedésének üteme 2011 vége óta nem volt olyan gyors sem vállalati, sem lakossági szinten, mint februárban. A javuló eredmény tehát már az EKBeszközvásárlási programjának fokozása előtt megmutatkozott, és arra utal, hogy a gazdasági fellendülés folyamatos.

Nőtt a nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések száma

2016. 04. 01. 08:39

Az ENSZ Nemzeti Tulajdon Világszervezete (WIPO) a 2016. március 16-án Genfben tartott sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta a tavalyi nemzetközi szabadalmi, védjegy és formatervezésiminta-oltalmi mutatókat.

 

Japán – paradicsom az európai zöld tech-cégeknek

2016. 03. 25. 09:20

A megújuló energiák piaca robbanásszerűen növekszik, ez a trend várhatóan folytatódni fog. Milyen lehetőségeket tartogat ez az európai vállalatoknak, milyen technológiákra van szükségük a japán cégeknek?

Csaknem egymillió munkahely szűnhet meg, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból

2016. 03. 25. 09:13

Százmilliárd fontba és 950 ezer ember állásába kerülhet 2020-ig, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – áll egy friss kutatási jelentésben, amit a Brit Iparszövetség rendelt meg. A főleg nagyobb vállalatokat tömörítő szervezet az Európai Uniós tagság mellett kampányol. A múlt héten közölték, hogy tagjaik 80 százaléka szívesebben látná az Egyesült Királyságot az EU-n belül, csak 5 százalékuk gondolja úgy, hogy az EU-n kívül jobb üzleti lehetőségeik lennének.

Apró lépésekkel egy európai FBI felé

2016. 03. 25. 09:08

A tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtöki válságtanácskozásukon olyan típusú információcseréről állapodtak meg, ami az ülésen elnöklő holland miniszter szavai szerint leképezi egy majdani európai hírszerző ügynökség tevékenységét. „Valóban gyors lépésekkel haladunk a terrorizmus elleni integrált fellépés felé” – jelentette ki Koen Geens, belga igazságügyi miniszter.

Innovatív magyar startupok a CeBIT-en

2016. 03. 18. 10:09

Három innovatív magyar startup kap lehetőséget, hogy bemutatkozzon a világ egyik legjelentősebb ICT kiállításán, a hannoveri CeBIT-en állami segítésggel. Az MNKH InnoTrade programjának szakmai zsűri által kiválasztott résztvevői olyan újdonságokkal képviselik Magyarországot, mint az értékeink biztonságáról gondoskodó mobil széf, a 3D nyomtatás perszonalizálását, illetve a webshop automatizálását segítő szoftver. 

Fazékban fortyogó béka a valutaövezet

2016. 03. 18. 10:05

A fazékban lassan fortyogó béka esetéhez hasonlította a gazdasági és monetáris uniós megtorpant reformját José Leandro, az Európai Bizottság politikai és stratégiai igazgatója, amit rendkívül veszélyesnek nevezett. A Bruegel intézet által rendezett panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a pénzügyi uniót kellene előbb befejezni, mielőtt hozzálátnának a fiskális unió megtervezéséhez.

Tíz magyar operatív programnál vannak visszatartott kifizetések

2016. 03. 18. 09:58

Tíz magyar operatív programot érint a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozóan a kifizetések megszakítása vagy felfüggesztése – írta egy magyar EP-képviselő megkeresésére Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős alelnöke, aki az eddigieken túl további pénzügyi korrekciókat tartott elképzelhetőnek.

Kamerun is csatlakozott az Enterprise Europe Network Hálózathoz

2016. 03. 16. 15:51

2016. március 1-én Kamerun is csatlakozott az Európai Bizottság üzletfejlesztési hálózatához, az Enterprise Europe Network-höz. Ezzel az első szubszaharai országként a 64. ország, amely segíteni kívánja ügyfelei nemzetközi partnerkeresését, piacra lépését.

Nyilvános konzultáció az Európai Innovációs Tanács (EIC) felállításáról

2016. 03. 11. 08:15
Az Európai Innovációs Tanács egy olyan szervezetet jelent majd, mely segít megtalálni az áttörést jelentő európai technológiákat, támogatja a tehetséggondozást és előmozdítja az Egyesült Államokkal szembeni innovációs lemaradás leküzdését. A Bizottság ezért nyilvános konzultációt indít, melynek során 2016. április 29-ig várja a vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek, nemzeti és regionális hatóságok, valamint az érdekképviseleti szervek véleményét és ötleteit az új szerv létrehozásával kapcsolatban.

 

Szuperbaktériumok: csökkentsék az antibiotikumok használatát az állattartásban

2016. 03. 10. 14:40

Hogy le lehessen küzdeni a baktériumok növekvő antibiotikum-rezisztenciáját, vissza kell fogni az antimikrobiális gyógyszerek használatát és újakat kell kifejleszteni, jelentette ki az Európai Parlament csütörtökön. Az állatorvosi gyógyszerekről szóló jogszabály tervezett frissítéséről szóló csütörtöki szavazáson a képviselők támogatták az állatok kollektív és preventív antibiotikumos kezelésének betiltását és az új gyógyszerek kutatásának stimulálásra szolgáló intézkedéseket.

Kelet-Európa versenyelőnyét nullázná le a Bizottság

2016. 03. 10. 14:21

A helyi munkavállalókra vonatkozó javadalmazási szabályok egy másik tagállamba kiküldött munkavállalókra való teljes körű alkalmazására terjesztett elő javaslatot kedden az Európai Bizottság, diplomaták és a munkaadók képviselői szerint egy újabb potenciálisan veszélyes választóvonalat húzva az EU nyugati és keleti tagországai között.

Konferencia Ukrajnáról: „Mintapélda az együttműködésre és a közös gondolkodásra”

2016. 03. 04. 10:17

„Az ukrán parlamentnek a reformok hatására egy vezető demokratikus, jogalkotói, európai intézménnyé kell válnia Ukrajnában” - mondta Vologyimir Groysman ukrán parlamenti elnök az EP-ben tartott háromnapos konferencián, amely a jó parlamenti és törvényhozási gyakorlatokról szólt és az ukrajnai események álltak a középpontjában. 

Mi az ára az állatok egészségének?

2016. 03. 04. 10:12

Ki ne szeretné az állatokat? Egészségük megőrzése azonban nem ritkán komoly feladat. Az állatbetegségek nem csak a gazdaságokban élő állatokat érintik, de veszélyt jelenthetnek házi kedvenceinkre, sőt akár ránk is, elég, ha a madárinfluenzára gondolunk. Hatásukat az Unió gazdasága is megérzi, hiszen az állattenyésztéssel foglalkozó cégek a teljes mezőgazdasági termelés mintegy 41 százalékát tették ki 2009-ben az EU-ban. 

Csak négy EU-tagországot előzünk fejlettségben

2016. 03. 04. 10:00

Megközelítette az uniós átlag 70 százalékát 2014-ben az egy főre eső GDP Magyarországon, amelynek ugyanakkor a hétből négy régiója is a legszegényebbek közé tartozik az Európai Unióban.

Hogyan lehetséges egy magyar ügyvédi iroda külföldi kapcsolatépítése?

2016. 02. 29. 13:13

Egyre több vállalkozást foglalkoztat a külföldi piacra lépés, kapcsolatainak kiterjesztése más országok területére. A hogyan azonban sosem könnyű kérdés, mivel egy cég könnyen elveszhet a jogszabályok útvesztőjében, amit tovább nehezíthet az, hogy hol találhat megbízható külföldi partnert.

2,4 millió pár óra alatt: itt a bringa-lámpa

2016. 02. 26. 08:36

Rápörgött az internet népe a magyar dizájnbútorra. Bicikli alkatrészekből készült asztali lámpával tör nemzetközi sikerre az Industrial Kid. Néhány óra leforgása alatt több mint 8,5 ezer dollárt  (kb. 2,4 millió forintot) gyűjtött össze internetes közösségi kampánnyal a magyar startup.

 

Mélyreható változások előtt az uniós áfarezsim

2016. 02. 26. 08:32

A határon átnyúló tranzakciók esetén a végleges uniós áfa-rezsimben az eddigi gyakorlattól eltérően a cél- és nem a származási országban fogják begyűjteni a hozzáadottérték-adót. A Bizottság olyan javaslaton dolgozik, ami részben az adócsalások elkerülésére gyökeresen megváltoztatja majd az áfa fizetésének módját a határokon átnyúló üzleti tranzakciókban.

Az álláskeresők és a betöltetlen állások összepárosítása Európában

2016. 02. 26. 08:26

A Parlament csütörtökön elfogadta a foglalkoztatási szolgálatok európai hálózatát (EURES) átalakító rendeletet, létrehozva az álláskeresők és állásajánlatok uniós szintű adatbázisát. A cél a munkanélküliség elleni küzdelem segítése a munkaerő-piaci kereslet és kínálat jobb párosításával. A Tanáccsal megállapodásban meghozott új szabályok nagyobb figyelmet fordítanak a határokon átnyúló régióknra és a fiatalokra.

Gyengülő hátszélben is jól teljesíthet az eurózóna

2016. 02. 19. 08:43

Az eurózóna gazdasága idén a tavalyit némiképp meghaladó ütemben bővülhet, jóllehet a gazdasági fellendülést 2015-ben segítő ciklikus hatások 2016-ban már nem támogatják olyan intenzíven a növekedést. Szerepüket átvehetik a strukturális reformok és az ezek nyomán javuló termelékenység – írják a Pioneer Investments londoni elemzői 2016-os európai előrejelzésükben. 

Horizont 2020 KKV-eszköz: Újabb magyar nyertes

2016. 02. 19. 08:23

26 ország összesen 185 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram KKV-támogató eszközének legutóbbi pályázati fordulójában. A nyertes projektek egyenként 50 000 eurót fordíthatnak olyan új termékek megvalósíthatósági tanulmányára, amelyek áttörést hozhatnak a piacon.

A csúcs második napjára maradt a brit vita lezárása

2016. 02. 19. 08:19

Lényegében valamennyi fontosabb nyitott kérdés nyitva maradt az Európai Tanács első napi ülése után, a brit EU-tagsági feltételek módosításáról folyó vitában. David Cameron az EU-brit viszony „generációra szóló rendezését” helyezte kilátásba, ha igényeiről sikerül megállapodásra jutni. A kérdés megvitatása csütörtökön késő este kétoldalú egyeztetésekkel folytatódott, péntek délelőtt pedig huszonnyolcas körben ismét visszatérnek rá.

A V4-ek feltételeket szabnak a brit megállapodáshoz

2016. 02. 12. 10:44

Az uniós munkavállalókkal szemben alkalmazható védzáradék alaphelyzetben nem lehet hosszabb négy évnél, amit maximum hét évre lehetne csak meghosszabbítani – húzza alá a V4-ek brit megállapodástervezethez fűzött közös álláspontja. A visegrádiak többek között a munkavállalói gyermekkedvezmények indexálásáról is további tárgyalásokat szorgalmaznak a brit ügyben dönteni hivatott jövő heti EU-csúcs előtt.

Az EP a végrehajtási és a felhatalmazáson alapuló rendelkezéseket vizsgálja

2016. 02. 12. 10:42

A rendes jogalkotási eljárás az uniós döntéshozatali rendszer fő eleme, amely az adatvédelemtől a terrorizmus elleni fellépésig számos területre kiterjed. Miután az EP és a Tanács elfogadott egy jogszabályt, át kell ültetni a gyakorlatba, amelynek során már egy-egy apró technikai részlet megváltoztatása is másként hathat a mindennapi életünkre. Az EP ezért egyre több figyelmet fordít a végrehajtási és a felhatalmazáson alapuló rendelkezésekre, amelyek már elfogadott jogszabályokra vonatkoznak.

Új kötelezettség minden webáruház számára!

2016. 02. 12. 10:38

Az európai, így a magyar online webáruházaknak és piacoknak is kötelezően meg kell jeleníteniük a honlapjukon az EU új, online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket, valamint e-mail címüket. Az európai online vitarendezési platform 2016. február 15-től lesz elérhető a panasszal élni kívánó fogyasztók, illetve a termékeiket, szolgáltatásaikat interneten keresztül értékesítő webáruházak számára.

Cameron így már maradna az EU-ban

2016. 02. 05. 08:06

Elég jó”-nak minősítette David Cameron a Donald Tusk által szétküldött verziót, de azért sietve azt is hozzátette, hogy a részleteken még van mit javítani. „Addig fogok tárgyalni, amíg úgy érzem, hogy készen vagyunk” – szögezte le kedden a Tusk-szöveget kommentálva.

A TiSA védje meg az EU cégeit külföldön és a közszolgáltatásokat itthon

2016. 02. 05. 07:58

A szolgáltatáskereskedelmi megállapodás (TiSA) tárgyalásainak, melyek a világ szolgáltatáskereskedelmének 70%-át lebonyolító országokat érinti, olyan egyezményhez kell vezetniük, mely megkönnyíti az uniós cégek hozzáférését a nemzetközi piacokhoz, de nem kényszeríti az EU, a nemzeti és a helyi hatóságokat hogy megnyissák a közszolgáltatásokat a verseny előtt vagy, hogy korlátozzák a jogukat, hogy közérdekből törvénykezzenek, jelentették ki a képviselők szerdán megszavazott ajánlásaikban.

Szerbia és Koszovó: a képviselők a reformok folytatását kérik

2016. 02. 05. 07:50

A csütörtökön elfogadott két határozatukban a képviselők üdvözölték az EU csatlakozási tárgyalások megkezdését és a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálódását. Hangsúlyozták, hogy ezen a kapcsolaton segítene, ha minden EU-tagállam elismerné Koszovót.

Konzultáció az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) zajló aukció szabályairól

2016. 01. 29. 10:28

Az Európai Bizottság szakmai konzultációt indított az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) zajló aukció szabályait illetően. A rendszer célja, hogy a legnagyobb létesítmények CO2 kibocsátását szabályozva csökkenjen a tagországok széndioxid kibocsátása, és így a rendszer fontos pillére legyen az Európai Unió Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt céljainak teljesítésében.

Eldördült a startpisztoly a kohézió jövőjéről szóló vitában

2016. 01. 29. 09:38

A többéves pénzügyi keret idén esedékes félidős felülvizsgálata előtti helyezkedés jegyében tett hitet nyolc közép- és kelet-európai tagállam Prágában a kohéziós politika jövője mellett. A területet felügyelő biztos szerint az új programok gyors elrajtolása és eredményessége lenne a leghatásosabb érv egy erős felzárkóztatási politika 2020 utáni fennmaradása mellett.

Az uniós kutatás támogatása ösztönzi a kiváló tudományos eredmények megszületését és a versenyképességet

2016. 01. 29. 09:30

A 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésből finanszírozott kutatási és innovációs beruházások az iparágak innovációs kapacitásának javítása révén nagymértékben hozzájárultak az európai tudományos kiválóság javulásához és versenyképességének erősítéséhez. Többek között ezek az Európai Bizottság által  közzétett hetedik uniós keretprogram (FP7) értékelésének főbb tanulságai.

Vita a virtuális fizetőeszközökről az EP-ben: előnyök, hátrányok, szabályozás

2016. 01. 29. 08:46

A virtuális pénzekre vonatkozó uniós szabályozás nem szabad, hogy tovább terjedjen a bűncselekmények megelőzésénél és felderítésénél - mondták a szakértők a gazdasági szakbizottság hétfői meghallgatásán. Az ülésen szó volt a virtuális fizetőeszközök, mint például a bitcoin használatának előnyeiről és hátrányairól, valamint az új technológiákról is. A Parlament dolgozik a virtuális fizetőeszközökről szóló állásfoglalásán, amelyről várhatóan áprilisban szavaz a gazdasági szakbizottság.

Brüsszelt aggasztja a lagymatag EU-mobilitás

2016. 01. 22. 10:00

A munkaerő Európai Unión belüli mobilitásának növelésében látja a termelékenység, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás egyik fontos katalizátorát Brüsszel, miközben ennek éppen az ellenkezőjéről tárgyalnak a brit kormánnyal. A brit EU-referendum kérdése ezért a már egy ideje kilövésre váró uniós mobilitási csomag elfogadását is késlelteti.

Több mint 200 millió euró az európai energiahálózatokra

2016. 01. 22. 09:57

Az Európai Bizottság javaslatára a tagállamok kedden 217 millió eurós beruházást szavaztak meg alapvető fontosságú transzeurópai energia infrastruktúra-fejlesztésekre elsősorban Közép- és Délkelet-Európában.

Lengyelország: a képviselők a jogállamiságról vitáztak Szydło miniszterelnökkel

2016. 01. 22. 09:49

Éles vitát váltott ki kedden a plenáris ülésen Beata Szidło lengyel miniszterelnök jelenlétében az Európai Bizottság azon döntése, hogy párbeszédet kezdjen a lengyel hatóságokkal a lengyelországi jogállamiságról és a média függetlenségéről. Míg néhány képviselőcsoporti vezető bírálta Szydło kormányát a demokratikus fékek és ellensúlyok figyelmen kívül hagyásáért, mások Szydło azon érvével értettek egyet, hogy nem sértették meg a jogállamiságot Lengyelországban.

Varsó elhárítja a médiatörvényt ért bírálatot

2016. 01. 15. 13:17
Miközben Jean-Claude Juncker a lengyel helyzet túldramatizálásának veszélyétől óvott, Varsó válaszlevelében elutasította a Bizottság alelnökének azt az értelmezését, miszerint a közmédia vezetőinek kormány által történő kinevezése – ahogy az a módosított törvényben szerepel – uniós jogszabályt és elveket sértene.

 

Új uniós szabályok a kibertámadások kivédéséért

2016. 01. 15. 13:13

A személyes adatok megsértése óriási károkat okoz a felhasználóknak, cégeknek és kormányoknak egyaránt, példaként elég, ha a 2014-ben a Sony levelezését érintő kibertámadásra gondolunk. Fontos, hogy a kiemelten veszélyeztetett területeken működő cégek megfelelő védelemmel rendelkezzenek, ezért az EU-s intézmények uniós szintű kiberbiztonsági irányelven dolgoznak, amely közös szabályokat állít fel az online támadások területén. Andreas Schwabot (néppárti, német) kérdeztük a részletekről.

 

2016 fő témái az EP-ben

2016. 01. 15. 13:09

2016-ban is sűrű az Európai Parlament programja. Az EP-képviselők számos témával foglalkoznak, amelyek közül kiemelt hangsúlyt kap idén a menekültválság kezelése és az EU klímamegállapodásban foglalt vállalásainak teljesítése. Fontos, hogy nagyobb hatáskört kapjanak a bűnüldöző szervek a terrortámadások kivédése érdekében, igazságosabb legyen a vállalati adózás az Unióban, valamint hatékonyabb legyen a személyes adatok védelme. Összefoglaló 2016 fő témáiról.

Nyolc dolog, ami felforgathatja idén a világot

2016. 01. 07. 14:30

Vajon elözönlik idén az utakat az okosautók? Drónok hozzák majd ki az ebédünket és a virtuális valóságnak köszönhetően lassan a Hasonmás című Bruce Willis-filmben érezhetjük majd magunkat? Meglepő dolgokat hozott 2015 is, amiket nem gondoltunk volna még az év elején, most a Marketwatch összegyűjtötte azokat a területeket, ahol nagy változások jöhetnek idén.

Hatályba lépett az EU-ukrán szabadkereskedelem

2016. 01. 07. 14:24

Ukrajnának egy 500 milliós, az EU üzleti vállalkozásainak pedig egy 45 milliós új piachoz való könnyebb hozzáférést ígér a január elsején hatályba lépett mély és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, amelyre válaszul Moszkva máris behozatali tilalmat rendelt el ukrán élelmiszerekre.

Megkönnyítik a kkv-k részvételét a közbeszerzéseken

2016. 01. 07. 14:19

Az Európai Bizottság kedden elfogadta az új egységes európai közbeszerzési iratot, ami a közbeszerzéseken induló kis- és középvállalkozások adminisztratív terheit hivatott csökkenteni. Az egységes okmány a közbeszerzési reform része.

A külső EU-határok mindenekelőtt

2015. 12. 18. 08:42

A tagállamok vezetői azt szeretnék, ha a Tanács 2016 első félévében kialakítaná közös álláspontját az Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásáról szóló bizottsági javaslatról. Az EU28-ak csütörtökön megsürgették azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek megítélésük szerint elengedhetetlenek a schengeni vívmányok megőrzéséhez.

Édes siker: a spanyol csokigyárak talpon maradtak a válság után

2015. 12. 18. 08:25

A Földközi-tenger partján lévő Jijona városkában mintegy kétezer ember él közvetve vagy közvetlenül a turron nevű nugátos édesség készítéséből. A családok és a cégek túlélték a spanyolországi gazdasági válság legsúlyosabb éveit, mostanra felfrissítették kínálatukat, és már nem csak a téli szezonban aktívak. Bár a legtöbb édesség a karácsonyi emlékekhez kötődik.

Semmi sem dőlt el a brit tagsági feltételekről, de mindenki optimista

2015. 12. 18. 08:06

Élete leghosszabb európai tanácsi hozzászólását mondta el David Cameron a csütörtök esti csúcsvacsorán, midőn hírek szerint közel 40 percben részletezte a brit igényeket a többi tagországból érkezett kollégáinak. A brit kormányfő sajtóértekezletén bizakodóan kommentálta a vitát, és hasonlóan „optimistának” nevezte magát Donald Tusk EiT-elnök is. A cél most az, hogy a februári csúcson egyezségre jussanak.

Konzultáció az európai társaságiadó-alapról

2015. 12. 15. 15:00

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított az európai társaságiadó-alapról. Az Európai Bizottság által készített 2015. júniusában akcióterv fogadott el a témával kapcsolatban, ami ITT olvasható. Kérjük, ha van tapasztalata, véleménye a kérdésről, vegyen részt a konzultációban.

Kétoldalú hitelekkel dúcolják alá a bankszanálási alapot

2015. 12. 11. 08:17

A bankunióban résztvevő tagállamok pénzügyminiszterei kedden egy olyan áthidaló hitelkonstrukcióban állapodtak meg, amely biztosítani fogja, hogy az egységes bankszanálási alap (SRF) nyolc év múlva esedékes teljes feltöltéséig elegendő forrással rendelkezzen a banki beavatkozásokhoz.

A fejlesztés európai éve: mi történt 2015-ben?

2015. 12. 11. 08:09

2015 a fejlesztési együttműködés és segélyezés európai éve. Az Európai Parlament és fejlesztési szakbizottsága kiemelkedő szerepet játszik az EU éhezés és szegénység ellen folytatott küzdelmében. „A fejlesztés európai éve fontos lehetőség, hogy megismertessük a közvéleménnyel, hogy mit tesz az EU ezen a téren” - mondta Linda McAvan, a fejlesztési szakbizottság brit, szocialista elnöke.

Az EU hozzáfog a digitális határok lebontásához

2015. 12. 11. 07:53

A digitális tartalom és termékek értékesítésére vonatkozó szerződéses jogok egész EU-ra kiterjedő harmonizálását javasolta szerdán az Európai Bizottság, amely azt is kezdeményezte, hogy az európaiaknak ideiglenes külföldi tartózkodásuk alatt is hozzáférésük legyen az általuk odahaza vásárolt filmekhez, sportközvetítésekhez vagy játékokhoz. A szerzői jogok modernizálásáról szóló cselekvési terv teszi teljessé az első digitális egységes piaci csomagot.

Brüsszel elindította a McDonald’s elleni nagy vizsgálatot

2015. 12. 04. 09:36

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa vizsgálatot indított a McDonald’sszal szemben. Az eljárás azzal a megállapodással kapcsolatos, amelyet a gyorskiszolgáló étteremlánc 2009-ben kötött Luxemburrggal. A miniállam 2002 és 2010 között hasonló szerződésekkel hatalmas összegű adóelkerülést tett lehetővé több mint háromszáz multinacionális nagyvállalatnak, és sok milliárd eurós kárt okozhatott az unió tagállamainak.

Körkörös gazdaság: több mint újrahasznosítás

2015. 12. 04. 09:24

Átlagosan fejenként 5 tonna hulladékot termelünk az EU-ban évente. Tekintve, hogy a Föld természetes erőforrásai csökkennek, ez az adat aggasztó. Az Európai Bizottság javaslatot készített arra, milyen lépések szükségesek a körkörös gazdaság megvalósításához, ahol a termékek nem csak egyszeri felhasználásra készülnek.

Egy ponton be kell vezetni az eurót

2015. 12. 04. 09:18

Az Eurócsoport elnöke nem ellenzi annak rögzítését, hogy az euró nem az egyetlen fizetőeszköz az Európai Unióban. Ez azonban Jeroen Dijsselbloem értelmezésében nem jelenti azt, hogy az erre korábban kötelezettséget vállaló országokat mentesítenék az eurózónához történő csatlakozás alól. De, ha mégis lenne ilyen igény, arról ad hoc alapon kellene dönteni – szögezte le a vele készült interjúban a holland pénzügyminiszter.

A Parlament a társasági adózás átalakítását kéri

2015. 11. 26. 09:52

Hogyan lehet igazságosabb a társasági adózás rendszere Európában? Szerdán az ezzel kapcsolatos álláspontjáról szavazott az EP. A képviselők szerint a multinacionális cégeknek kötelezően országonként kellene elkészíteniük a nyereségről és az adózásról szóló beszámolóikat, közös konszolidált adóalapot és egységes adózási definíciókat kellene elfogadni, és a felelősségviselést egyértelműsítő, átlátható rendszert kellene kialakítani a jelenleg titkos nemzeti társaságiadó-kedvezmények kezelésére.

Menekültek és munkahelyek: a Parlament elfogadta az Unió 2016-os büdzséjét

2015. 11. 26. 09:39

A Parlament szerdán elfogadta az Európai Unió 2016-os költségvetését, amely a Parlament és a Tanács között november 14-én létrejött informális megállapodás alapján 155 milliárd euróban határozza meg a kötelezettségvállalási, és 143.9 milliárd euróban a kifizetési előirányzat összegét. A Parlament a lehető legtöbb forrást kiharcolta a migráció és a menekültkérdés, a kis- és középvállalkozások, a diákok és az Unió kutatásfejlesztési programja számára.

Az uniós és magyar KKV-k nemzetköziesítési tevékenységei

2015. 11. 26. 09:01

Az Európai Bizottság megbízásából Eurobarométer felmérés készült az uniós kis- és középvállalkozások nemzetközi tevékenységeiről. A telefonos közvélemény-kutatásban 14.513 uniós – köztük 500 magyar - vállalkozás vett részt a gyártási, a kiskereskedelemi, a szolgáltatási és az ipari szektorokból. 

Danuta Hübner: „Azzal senki sem nyer, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból”

2015. 11. 20. 08:34

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló népszavazásról tárgyalt az EP alkotmányügyi szakbizottságának tagjaiból álló delegáció Londonban hétfőn és kedden. Az EP-képviselők brit miniszterekkel, képviselőkkel és civil szervezetek tagjaival találkoztak. Danuta Hübner (néppárti, lengyel), a szakbizottság elnöke beszélt a tárgyalások tapasztalatairól.

Adómegállapítások: nagyvállalatok képviselői az EP különbizottságában

2015. 11. 20. 08:20

A Luxleaks ügy kapcsán felmerült a gyanú, hogy néhány tagállam adókedvezményt nyújtott nagyvállalatoknak. Az EP februárban döntött a tagállamok adómegállapításait és hasonló jellegű vagy hatású intézkedéseit vizsgáló különbizottság felállításáról, hogy megvizsgálja, van-e alapja ezeknek a feltételezéseknek. A különbizottság jelentést készít, amelynek kapcsán meghallgatja az érintett nagyvállalatok képviselőit is.

Felpörög jövőre az energia uniós projekt

2015. 11. 19. 11:25

Három lehetőséget is mérlegel az Európai Bizottság az EU-tagállamok és harmadik országok között kötendő energiaszállítási megállapodások uniós jognak való megfelelésének biztosítására – árulta el a BruxInfónak Maros Sefcovic alelnök abból az alkalomból, hogy a biztosi testület szerdán elfogadta az energia uniós projekt végrehajtásáról szóló helyzetjelentését.