Üdvözöljük a

Hatályba lép az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hatályba lép az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. szeptember 22.

Szeptember 21-én csütörtökön ideiglenesen hatályba lép az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA).

Az uniós kereskedelempolitikában mérföldkőnek számító lépést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a következőképpen üdvözölte: „E megállapodás magában foglalja mindazt, amilyennek kereskedelempolitikánkat képzeltük – növekedési eszközt jelent, amely az európai vállalkozások és polgárok előnyét szolgálja, és egyben olyan eszköz, amely értékeinket hordozza, előnyünkre fordítja a globalizációt és alakítja a világszintű kereskedelmi szabályokat. E kereskedelmi megállapodást mélyreható parlamenti vizsgálatnak vetették alá, ami tükrözi a kereskedelempolitika iránti megnövekedett nyilvános érdeklődést. A CETA-ról e folyamat során folytatott intenzív véleménycsere bizonyítja az európai döntéshozatal demokratikus jellegét. Azt várom a tagállamoktól, hogy a megállapodás nemzeti megerősítési folyamata keretében folytassanak inkluzív és átfogó nemzeti szintű vitát. Most vállalatainkon és állampolgárainkon van a sor, hogy a lehető legtöbbet kihozzák e lehetőségből, és most mindenki láthatja, hogy a kereskedelempolitikánk mindenki számára kézzel fogható eredményeket hoz”.

 

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Változások jönnek exportőreink számára. Az ideiglenes hatálybalépés eredményeként az uniós vállalkozások és állampolgárok azonnal elkezdhetik kiaknázni a megállapodás kínálta előnyöket. Ez pozitív jel a világgazdaság számára, ami a gazdasági növekedés fellendítését és a munkahelyteremtést is lehetővé tesziA CETA modern és progresszív megállapodás, amely hangsúlyozza az értékeken alapuló, szabad és tisztességes kereskedelem iránti elköteleződésünket.Lehetőséget kínál arra, hogy formálhassuk a globalizációt és a világszintű kereskedelmet irányító szabályokat. Ezen túlmenően a CETA kiemeli szilárd elkötelezettségünket a fenntartható fejlődés iránt és védelmezi kormányaink azon képességét, hogy közérdekből fogadjanak el szabályokat. E megállapodás továbbá nagy mértékben megszilárdítja kapcsolatunkat Kanadával, stratégiai partnerünkkel és szövetségesünkkel, akivel szoros történelmi és kulturális szálak kötnek össze.

 

A CETA szeptember 21-től kezdődő ideiglenes alkalmazását megelőzően az uniós tagállamok jóváhagyják azt a Tanácsban és az Európai Parlamentben.

 

Azonban csak az összes uniós tagállam általi megerősítés után fog teljes mértékben hatályba lépni. A Bizottság együttműködik majd az uniós tagállamokkal és Kanadával annak biztosítása érdekében, hogy a megállapodást zökkenőmentesen és ténylegesen végrehajtsák.

 

Mi lesz a CETA szerepe?

 

A CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára – mérettől függetlenül, hogy exportálhassanak Kanadába. Ez az uniós vállalkozások számára évente 590 millió EUR összegű megtakarítást jelent: ezt az összeget kell jelenleg vámok címén kifizetni a Kanadába exportált áruk után. Szeptember 21-étől a CETA megszünteti a vámokat az Unió és Kanada közötti kereskedelem tárgyát képező termékek (tarifacsoportok) 98 %-a esetében. Ezenkívül az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is.

 

A megállapodás különösen azon kisebb cégeknek kedvez, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak a Kanadába irányuló exporttal járó bürokrácia költségeit. A kisvállalkozások időt és pénzt takarítanak meg, például azzal, hogy mentesülnek a dupla terméktesztelési előírások, a hosszadalmas vámeljárások és a magas jogi költségek alól. Az exportösztönzéssel foglalkozó tagállami hatóságok készen állnak arra, hogy segítsék a vállalkozásokat abban, hogy megkezdjék a tengerentúli exportot, fellendítsék a meglévő kereskedelmet és befektetéseket vonzzanak.

 

A gazdasági és kereskedelmi megállapodás új lehetőséget teremt az európai gazdák és élelmiszeripari vállalkozások számára, miközben teljes mértékben megvédi az EU érzékeny ágazatait. Bizonyos versenyben álló kanadai termékek tekintetében az Unió korlátozott mértékben és kalibrált módon nyitotta meg piacát, és közben fontos európai exporttermékek esetében biztosítja a kanadai piachoz való jobb hozzáférést. Ilyenek például a sajtok, a borok és más szeszes italok, a zöldség-gyümölcstermékek és a feldolgozott termékek. A CETA ezenkívül 143 uniós „földrajzi árujelző”, vagyis magas minőségű regionális élelmiszer- és italtermék védelmét biztosítja Kanadában.

 

Az Unióban élő 500 millió fogyasztó ugyancsak jól jár a megállapodással. A CETA révén úgy bővül a rendelkezésünkre álló áruválaszték, hogy a jelenlegi európai normák nem sérülnek, hiszen kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek be az uniós piacra, melyek teljes körűen megfelelnek valamennyi uniós előírásnak. A CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított szervezeteket tartalmazó termékekre vonatkozó uniós előírásokon és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó tilalmon sem.

 

Nagyobb jogbiztonságot nyújt továbbá a szolgáltató szektorban, nagyobb mobilitást a vállalatok alkalmazottainak, és egy olyan keretet teremt, amely lehetővé teszi a szakképesítések kölcsönös elismerését az építészeti szakmától kezdve a darukezelő szakmáig.

 

A tagállamok a továbbiakban is tetszésük szerint szervezhetik meg a közszolgáltatásokat. További kérdések mellett ezeket is pontosítja az a közös értelmező okmány, amelynek jogi kötőereje lesz, és amely világosan és egyértelműen meghatározza, mi az, amiben Kanada és az Európai Unió megállapodott a CETA egyes cikkeiben.

 

Eljárás és a következő lépések

 

Az EU és Kanada 2016. október 30-án, az uniós tagállamoknak a Tanácsban tett jóváhagyását követően aláírta a CETA-t. Február 15-én az Európai Parlament is kifejezte egyetértését. 2017. május 16-án kanadai részről megtörtént a CETA megerősítése. Ez megnyitotta az utat a CETA ideiglenes alkalmazásához, amire azt követően kerülhetett sor, hogy Kanada elfogadott minden szükséges végrehajtási szabályt.

 

A CETA teljes végrehajtásának előfeltétele, hogy valamennyi uniós tagállam alkotmányos előírásainak megfelelően megerősítse a megállapodást. Amikor a CETA teljes érvényűvé válik, az uniós tagállamok kormányai által korábban megtárgyalt számos kétoldalú kereskedelmi megállapodásban szereplő, beruházó és állam közötti vitarendezési mechanizmus jelenlegi formáját új és továbbfejlesztett, a beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer fogja felváltani. Az új mechanizmus átlátható lesz, és nem ad hoc igazságszolgáltatási fórumokon alapul majd.

 

Forrás: Európai Bizottság - 2017. szeptember 20.