Üdvözöljük a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A harmadik generációs fodrász - Presztóczki Veronika: A dinasztiás gyerekekre pici koruktól ragad a szakma

2017. május 11.

Presztóczki Veronikának édesapja és nagyapja is fodrász volt. Meggyőződése, hogy a dinasztiás mű- helyekben nemcsak szakmát lehet tanulni, de mélyebb kötődéseket, érzelmeket is el lehet sajátítani. A szentesi fodrászmester hagyomá- nyosan igényes a munkájára, aktív szereplője a szakmai közéletnek, tanít, és most éppen átalakítja az 50 éves üzlethelyiségét, kamarai kölcsönből.

Szakmák éjszakája múltidézéssel és technikai újdonságokkal

2017. május 9.

A Szakmák éjszakájának szervezésében kamaránk is részt vett. 

Vállalkozói fórumsorozatot tartottunk Szegeden

2017. március 30.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve szervezte meg Vállalkozói Fórum sorozatát. A gazdálkodók, gyakorlati képzőhelyek bevonásával tartott rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a középfokú szakképzésben részt vevő tanulók és a gyakorlati szakképzésben részt vevő foglalkoztató cégek egymásra találjanak. Az első ilyen rendezvény a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziumában valósult meg 2016-ban, melynek sikere nyomán kiterjesztettük a jó gyakorlatot a Szegedi Szakképzési Centrum mind a tíz tagintézményére.

Teakiöntő készült az első idei szintvizsgán

2017. február 16.

Megkezdődtek a szakképzésben résztvevő tanulók szintvizsgái Csongrád megyében. A vizsgákon összesen 700 diák szakmai kompetenciáit mérik fel április végéig.  A kompetencia-felmérés első állomása Hódmezővásárhelyen, a Villeroy & Boch Magyarország Zrt. tanüzemében volt, ahol a fiataloknak egy porcelán teakiöntőt kellett készíteniük.

Versenyfelhívás - EuroSkills, WorldSkills

2017. február 13.

WorldSkills Abu Dhabi 2017 és EuroSkills Budapest 2018 versenyfelhívás

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, szakközépiskolásoknak és végzős szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen megméretnék tudásukat az EuroSkills, illetve a WorldSkills nemzetközi versenyeken, 2017-ben a „szakmák olimpiájának” is nevezett világbajnokságon Abu Dhabiban, illetve az ifjú szakemberek Európa Bajnokságán, 2018-ban hazai pályán, Budapesten.

 

Tanév végi tudnivalók a szakképzésben

2017. május 10.

A Kamarai Futár előző, márciusi számában megjelent írásunk, mely a gazdálkodó szervezetek számára szolgált tanácsokkal a nyári gyakorlat megszervezését illetően. Előző írásunkat folytatva, a tanév végi tudnivalókat ismertetjük az alábbiakban.

Javaslatot tett a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság a megye szakképzési szerkezetére

2017. május 8.

A Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság március 28-án fogalmazta meg javaslatát a szakképzés szerkezetére a 2018/2019-es tanévre vonatkozóan.

Szakmák versenyeztek a budapesti válogatókon

2017. március 17.

válogató versenyÖsszesen 35 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből. Ők 18 szakmában versenyezhettek tovább a február 25. és március 14. között megrendezett válogató versenyeken, amelyeket Budapesten tartottak, ahol eldőlt, hogy közülük 13 fiatal lehet ott a fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon (2017. április 24.-26.) rendeznek meg. 

Online is elérhetők az SZKTV és az OSZTV továbbjutói

2017. február 15.

A válogatók helyszíneit, időpontjait és a válogatókkal kapcsolatos további információkat, a versenyfelelősök elérhetőségét megtalálja a honlapon.

 

Letölthetők: Továbbjutottak

 

Letölthetők: Írásbeli eredmények

Ötödével nőtt a tanulószerződések száma

2017. február 13.

Több mint 20 százalékkal emelkedett a megkötött tanulószerződések száma Csongrád megyében. Ez összhangban van azzal, hogy kamaránk célja a duális képzési rendszer kiterjesztése, és ezzel párhuzamosan az is, hogy a szakképzésben részt vevők minél nagyobb arányban tanulószerződéssel, valós gazdasági körülmények között szerezzék meg szakmai gyakorlatukat.