Üdvözöljük a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felkészült szakértők ellenőrzik a gyakorlati képzőhelyek szakmai alkalmasságát

2017. június 8.

 

Tovább bővült a képzőhely ellenőrzésbe ténylegesen is bekapcsolódó, illetve felkészültségük alapján bevonható kamarai szakértők létszáma annak érdekében, hogy a gyakorlati képzőhelyek szakmai alkalmasságának megítélése, a kamarai nyilvántartási feladatok ellátása időben és minőségben is folyamatosan feleljen meg a jogszabályi előírásoknak. 

Véget ért az idei szintvizsga időszak

2017. június 1.

Az idei évben 603 vizsgázó mérettetett meg a tavaszi szintvizsga időszakban.  Ők azok, akik a tanműhelyi gyakorlat után nyáron már valós gazdasági körülmények között, tanulószerződéssel folytathatják gyakorlati képzésüket. 

Tanév végi tudnivalók a szakképzésben

2017. május 10.

A Kamarai Futár előző, márciusi számában megjelent írásunk, mely a gazdálkodó szervezetek számára szolgált tanácsokkal a nyári gyakorlat megszervezését illetően. Előző írásunkat folytatva, a tanév végi tudnivalókat ismertetjük az alábbiakban.

Javaslatot tett a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság a megye szakképzési szerkezetére

2017. május 8.

A Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság március 28-án fogalmazta meg javaslatát a szakképzés szerkezetére a 2018/2019-es tanévre vonatkozóan.

Szakmák versenyeztek a budapesti válogatókon

2017. március 17.

válogató versenyÖsszesen 35 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből. Ők 18 szakmában versenyezhettek tovább a február 25. és március 14. között megrendezett válogató versenyeken, amelyeket Budapesten tartottak, ahol eldőlt, hogy közülük 13 fiatal lehet ott a fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon (2017. április 24.-26.) rendeznek meg. 

Tanulók foglalkoztatásával összefüggő tanácsok a gazdálkodó szervezetek számára

2017. június 2.

A Kamarai Futár előző, áprilisi számában megjelent írásunk, amely a gazdálkodó szervezetek számára szolgált tanácsokkal a tanév végi tudnivalókról. Az alábbiakban – előző írásunkat folytatva – szeretnénk kitérni arra, hogy mire kell figyelni, illetve mit kell garantálni a tanuló részére. 

A harmadik generációs fodrász - Presztóczki Veronika: A dinasztiás gyerekekre pici koruktól ragad a szakma

2017. május 11.

Presztóczki Veronikának édesapja és nagyapja is fodrász volt. Meggyőződése, hogy a dinasztiás mű- helyekben nemcsak szakmát lehet tanulni, de mélyebb kötődéseket, érzelmeket is el lehet sajátítani. A szentesi fodrászmester hagyomá- nyosan igényes a munkájára, aktív szereplője a szakmai közéletnek, tanít, és most éppen átalakítja az 50 éves üzlethelyiségét, kamarai kölcsönből.

Szakmák éjszakája múltidézéssel és technikai újdonságokkal

2017. május 9.

A Szakmák éjszakájának szervezésében kamaránk is részt vett. 

Vállalkozói fórumsorozatot tartottunk Szegeden

2017. március 30.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve szervezte meg Vállalkozói Fórum sorozatát. A gazdálkodók, gyakorlati képzőhelyek bevonásával tartott rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a középfokú szakképzésben részt vevő tanulók és a gyakorlati szakképzésben részt vevő foglalkoztató cégek egymásra találjanak. Az első ilyen rendezvény a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziumában valósult meg 2016-ban, melynek sikere nyomán kiterjesztettük a jó gyakorlatot a Szegedi Szakképzési Centrum mind a tíz tagintézményére.

Teakiöntő készült az első idei szintvizsgán

2017. február 16.

Megkezdődtek a szakképzésben résztvevő tanulók szintvizsgái Csongrád megyében. A vizsgákon összesen 700 diák szakmai kompetenciáit mérik fel április végéig.  A kompetencia-felmérés első állomása Hódmezővásárhelyen, a Villeroy & Boch Magyarország Zrt. tanüzemében volt, ahol a fiataloknak egy porcelán teakiöntőt kellett készíteniük.