Üdvözöljük a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Huszonketten jutottak tovább megyénkből

2018. február 13.

Összesen 22 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből. Ők 11 szakmában versenyezhetnek tovább a válogatókon, ahol majd eldől, hogy kik lehetnek ott az áprilisi, fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

Elérhető az SZKTV/OSZTV írásbeli elődöntő feladatsorai és megoldásai

2018. január 30.

SZKTV_feladatsorokA 2017/2018. tanév SZKTV és OSZTV írásbeli elődöntő feladatsorai és megoldásai letölthetők a Szakma Sztár weboldaláról.

Továbbá letölthető a tájékoztató a szakmai versenyek válogatójáról, melyben szakképesítésenként megtalálhatók a válogatóval kapcsolatos legfontosabb információk.

Megkezdődtek a szakmai tanulmányi versenyek a megyében

2018. január 11.

Megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Csongrád megyében. A megmérettetésen a megye szinte minden szakképző iskolája képviselteti majd magát, az előzetes jelentkezések alapján 34 szakmában 432 tanulót vár a megyei versenyt szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ez a szám egyébként több mint 30 százalékos emelkedést jelent a tavalyi versenyzők számához képest, amelynek az elnyerhető vizsgamentesség lehet az egyik fő mozgatórugója.

Változnak az egyes oktatási, szakképzési és felnőttképzési törvények

2017. december 19.

JogszabályváltozásA Magyar Közlöny 2017. évi 214. számában megjelent az egyes oktatási, szakképzési és felnőttképzési törvények és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló 2017. évi CXCII. törvény, mely sok újdonságot hordoz.

Vállalkozói fórumot tartottak a Móravárosi iskolában

2018. február 8.

Móravárosi_fórumA Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. február hónapban 3 alkalommal vállalkozói fórumot szervezett Épületgépészeti szakmákban, a Villamosipari szakmákban és a Hegesztő és gépészeti szakmában, ahol az iskolával kapcsolatban álló cégek, vállalkozások lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak a diákok előtt.

 

Befejeződtek az SZKTV és az OSZTV megyei elődöntői

2018. január 24.

SZKTVA Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei megmérettetésekre 34 szakmában összesen 432 tanuló jelentkezett, az írásbeli elődöntőkön 407 versenyző jelent meg. A versenyen a megye valamennyi szakképző iskolája képviseltette magát. Három héten keresztül, január 8. és 23. között zajlottak az elődöntök, ahol a versenyzőknek elméleti feladatsorokat kellett megoldaniuk.

Újragondolt gazdasági jövőkép – újragondolt szakképzési koncepció

2017. december 20.

Változásokkal jellemezhető világban élünk, ez alól nem tekinthető kivételnek a szakképzés sem. Sokszor, sokféle szinten és fórumon fogalmazódik meg, hogy a szakmai képzést a munkaerő-piaci igények alapján kell megszervezni. Ezek az igények egyre több szakmában hiányhelyzetet jeleznek már most is. A kérdés az, hogy a gazdaság és a szakképzés összefüggését, kölcsönhatását – ha fel akarunk készülni az egyre gyorsuló technikai-technológiai kihívásokra, - milyen időtávban kell végiggondolni. Jellemzően a közoktatásban zajló folyamatok, a rendre megjelenő jogszabályváltozások rövidtávú tervezést tesznek lehetővé. 

Mintegy 6500-an vettek részt idei pályaválasztási programokon

2017. december 20.

Az őszi pályaválasztási időszak az IH Rendezvényközpontban megrendezett Pályaválasztási Vásárral és  a  Szent-Györgyi Albert  Agórában rendezett családi pályaválasztási kiállítással zárult. A két kiállítást a Csongrád Megyei Kormányhivatal szervezte, de kamaránk kiállítóként mindhárom napon részt vett - itt mutattuk be legújabb pályaorientációs kiadványunkat, a Szakmasorolót. 

2018-ban is várjuk jelentkezésüket mesterképzéseinkre

2017. december 18.

Kamaránk ismét várja a jelentkezéseket azokra a szakmákra, melyekre rendeletben írták elő a mestervizsga-követelményeket.