Üdvözöljük a

Ötödével nőtt a tanulószerződések száma | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ötödével nőtt a tanulószerződések száma

Szerző: Vántus Lilla | 2017. február 13.

Több mint 20 százalékkal emelkedett a megkötött tanulószerződések száma Csongrád megyében. Ez összhangban van azzal, hogy kamaránk célja a duális képzési rendszer kiterjesztése, és ezzel párhuzamosan az is, hogy a szakképzésben részt vevők minél nagyobb arányban tanulószerződéssel, valós gazdasági körülmények között szerezzék meg szakmai gyakorlatukat. 

A kitűzött célt segíti a kamarai garanciavállalás rendszere, amely szerint 2018-ra az összes szakképzésben lévő tanuló 70 %-a kössön tanulószerződést. Ennek a feladatunknak úgy tudunk megfelelni, hogy az intézményi fenntartók, tagintézmények és gazdálkodó szervezetek partnerekeink ebben a folyamatban. Közös tevékenységünk sikerességét mutatja, hogy Csongrád megyében 2016-ban 21 %-kal több tanulószerződést kötöttek az előző évhez képest. Ezzel a növekedéssel országos összehasonlításban második helyen szerepelünk a kamarák rangsorában.  


Munkánkat az idén is tovább folytatjuk, tavasszal fórumokat, programokat szervezünk a szakképző intézményekben ahol a gazdálkodó szervezetek képviselői és a tanulók személyesen találkozhatnak, kapcsolatokat tudnak kiépíteni, ezáltal is elősegítve azt, hogy a tanulók a szakmai gyakorlatukat valós üzemi körülmények között szerezhessék meg. A duális szakképzésben rejlő lehetőségekbe azon kamarai tagjainkat is be kívánjuk vonni, akik eddig nem vettek részt a gyakorlati képzésben. Számukra tájékoztató fórumokat, beszélgetéseket szervezünk a megye kamarai térségeiben.   
   
Összességében megállapíthatjuk, hogy a tanulószerződéses rendszer minél szélesebb körű kiterjesztése enyhítheti a megyében is tapasztalható munkaerőhiányt.  
   
A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: NFA-KA-NGM-1/2016/TK/06.