BREXIT információk

2020. december 31. napját követően véget ér az átmeneti időszak és az EU jog alkalmazása az Egyesült Királyságban, ezért a gazdasági élet szereplőinek fel kell készülniük a változásokra, abban az esetben is, amennyiben létrejön egy új kereskedelmi megállapodás az EU és London között. Az alábbi információk és tájékoztató anyagok – a jelenleg még folyamatban lévő EU-brit tárgyalások kimenetelétől függetlenül is – hasznos igazodási pontot jelenthetnek az érintett vállalatok számára és elősegíthetik a hazai üzleti szféra felkészülését az átmeneti időszak végére. 

Az Egyesült Királyság kormánya 2020. május 19-én közzétette a 2021. január 1-től alkalmazott vámtarifákat, amely az uniós tagállamokkal, így Magyarországgal való áruforgalmat abban az esetben érinti majd, ha nem jön létre megállapodás az EU és a britek között 2020 végéig a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. 

További hasznos információkat a témával kapcsolatban az MKIK honlapján olvashat. 

 

 

A BREXIT HATÁSSAL LESZ AZ ÖN VÁLLALATÁRA, AMENNYIBEN A VÁLLALAT…

  • árukat értékesít vagy szolgáltatásokat nyújt az Egyesült Királyságban, vagy
  • árukat vagy szolgáltatásokat vásárol az Egyesült Királyságból, vagy
  • árukat szállít az Egyesült Királyságon keresztül, vagy
  • preferenciális rendszerek keretében egyesült királysági anyagokat és árukat értékesít uniós partnerországok számára.

 

Még lényegesebb változások várhatók abban az esetben, ha az átmeneti időszak végéig nem jön létre megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között. Ebben az esetben a fent említett alakiságokon túlmenően:

  • Önnek az Egyesült Királyságból az EU-ba behozott áruk után vámot is kell majd fizetnie.
  • Bizonyos, az EU-ba az Egyesült Királyságból belépő árukra vámkontingensek vonatkozhatnak.

 

Minél hamarabb megkezdi a változásokra való felkészülést, annál kisebb a kockázata annak, hogy vállalkozása az átmeneti időszakot követően komoly fennakadásokkal szembesül.

Hasznos információkat találhat az Európai Bizottság hivatalos oldalán a témát illetően. 

Szerző: Lack Erika
2020.10.29.