A "paprikások" életébe pillantottunk bele a Női Vezetői Klub júniusi eseményén

Egy kiló fűszerpaprikához 7 kiló paprika és 2 ezer napos óra kell – többek közt ilyen információkat tudhattak meg azok, akik részt vettek kamaránk Női Vezeteői Klubjának júniusi eseményén, melynek ezúttal a röszkei PaprikaMolnár Kft. múzeuma adott otthont. Molnár Anita, a cég tulajdonosa kalauzolta el a 2008-ban megnyitott múzeumban és a paprikás világban a főként női vállalkozókat. Anita elmondta, a múzeum megnyításával egy időben kezdett el a cégben dolgozni, nem elvéve édesapja munkáját, hanem megtalálva a saját feladatait, azonban már akkor látta, hogy egy igen férfias világban kell megállnia a helyét, hiszen a legtöbb paprikatermelő férfi. Édesapja 79 évesen ma is termel paprikát másfél hektárnyi területen.

Közölte, az első pillanattól élvezte a munkát, bár akkoriban még jóval több termelő volt, akitől felvásárolták a paprikát, amit a malomban megőrölve értékesítettek később. A vevőik köre viszont 20 éve szinte változatlan, ha esetleg valaki megválik tőlük valami okból, mindig érkezik a helyére új, tehát a létszám marad. Jelezte, a régi időkben a szegények borspótló fűszere volt a magyar paprika, mely nem véletlen, hogy hamar világhírű lett, a jó hírnevét pedig azóta is tartja.

Mint kiderült, Röszkén még inkább ügyelnek a minőségre, hiszen mindig csak annyit őrölnek, amennyit a következő 1-2 hónapban értékesíteni tudnak, éppen ezért most a malomban zajló munkálatoknak nem is lehettünk szemtanúi. Ahogyan a szárító működésének sem, mert az pedig csak ősszel dolgozik. Egyébként a felvásárlást követően több hétig még utó érlelik a termést, hogy stabilizálódjon a pirossága, megőrölve ne világosodjon ki. Csak ezt követően történik a kétfázisos mosás és válogatás, majd a csumázás.

Amellett, hogy az időjárás nehezíti a termelést és ezzel együtt az őrlemények előállítását is, olyan tényezők is beleszóltak az elmúlt időben a cég működésébe, mint a koronavírus vagy az energiaválság. Azonban Molnár Anitának mindenre van egy megoldása, így a járványhelyzet alatt könyvet írt a szögedi paprikáról, mely igen népszerű lett, most pedig napelemes beruházással reagálnak a megemelkedett energiaárakra.

A cég egyébként bérgyártást és bércsomagolást is vállal, így előfordult már például az, hogy éveken keresztül Röszkén készült a Spar sajátmárkás édesnemes fűszerpaprikája.

 

A rendezvény a VF/44/5/2023 számú Vállalkozásfejlesztési Projektben valósult meg.

Galéria