Horvát, román és koszovói gazdasági hírek

Az továbbiakban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által továbbított horvát, román és koszovói gazdasági híreket olvashatja.

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MAGYARORSZÁG FŐKONZULÁTUSA, KOLOZSVÁR :

Kolozsvár és metropoliszövezete gazdasági fejlődését vizsgálták a kolozsvári Babeș– Bolyai Tudományegyetem kutatói a koronavírus-járványt megelőző évtizedben, és elemezték a COVID-19 hatását a helyi munkaerőpiacra is. A kutatásból kiderül, hogy a kolozsvári metropoliszövezet munkaerőpiaca 2019 januárjától 2020 januárjáig 2,3%-kal (azaz 5.818 munkahellyel) növekedett, hasonló ütemben az elmúlt évtized éves növekedéséhez. 2020. május végére azonban 3.437 munkahely veszett el, ami 1,4%-os csökkenését jelent. Megyei szinten a veszteség 4.126 munkahely volt. Így az elemzés szerint Kolozs megyében minden negyedik alkalmazott munkaszerződését felfüggesztették a világjárvány miatt (júliusra a megyében 77.450 volt a felfüggesztett szerződések száma). A legtöbb felfüggesztett munkaszerződés a szakmunkások köréből került ki, 33.600 (43%) szerződést függesztettek fel a szakképzett, félig képzett és szakképzetlen munkások körében. Az iparban 3-ból 1 alkalmazott kényszerszabadságra került. A vendéglátóiparban, ahol 11.400 munkavállaló dolgozik a kolozsvári metropoliszövezetben, a munkaszerződések 62%-át függesztették fel. Kolozsváron az IT szektor 2%-kal növekedett a világjárvány idején, így jelenleg ez a város legnagyobb gazdasági ágazata 25.886 alkalmazottal. 

 https://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/130148-hogyan-hatott-a-koronavirus-jarvany-akolozsvari-munkaer-piacra 

Folytatódik az intelligens, jó példát mutató és digitalizált városok fejlesztése az Európai Bizottság által támogatott programokon keresztül. A Bizottság jóváhagyta azoknak a városoknak a listáját, amelyek részt vesznek a 100 intelligens város kihívása „100 Intelligent Cities Challenge” programban. A városfejlesztés ezen szakaszába Arad, Temesvár, Beszterce, Galac és Jászvásár került be. Az Európai Bizottság bejelentése szerint a program megkönnyíti a bevált tapasztalatcserét a partnervárosok között – mind Európában, mind az Unión kívül – a zöld- és fenntartható fejlődés érdekében fejlett technológiák felhasználásával. A programban részt vevő városok kimagasló minőségű és személyre szabott útmutatást kapnak a kiválasztott mentorvárosoktól, az Európai Bizottság szakértői és a mentorvárosok szakértői pedig tanácsokat adnak a pályázóknak. A program indítását szeptember második felére tervezik. 

https://www.nyugatijelen.com/jelenido/arad_az_intelligens_varosok_programjaban.php

 

Magyarország Nagykövetsége, Horvátország  - Statisztikai tükör 2020. július 

TURIZMUS 

2020. január-június közötti időszakban 1,1 millió turista érkezett (80,6 %-os csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest) Horvátországba, akik 5,4 millió vendégéjszakát töltöttek el (76,6 %-os csökkenés 2019 első hat hónapjához viszonyítva). A turisták számát illetően a vizsgált időszakban az első helyen Szlovénia foglal helyet (288,3 ezer fő, 49,9 %-os csökkenés). Hazánk a 8. helyen van (31,2 ezer fő, 77,2 %-os csökkenés). Vendégéjszakák száma tekintetében 1. helyen Németország (1,4 millió, 74,6 %-os csökkenés) szerepel, 8. helyen pedig Magyarország (129,9 ezer, 74,1 %-os csökkenés). 

Forrás: Horvát Turisztikai Közösség (www.htz.hr

 

Magyarország Nagykövetsége, Koszovó - pandémia

  • Áruforgalmi, kereskedelmi korlátozások: március 11-étől exporttilalom az orvostechnikai berendezésekre, eszközökre. 
  • A közúti-, vasúti- és légi szállítmányozásban a járvány kezdete óta nem volt fennakadás. 
  • A közúti határátkelőhelyek működnek 
  • Beutazási korlátozás jelenleg magyar állampolgárokra nincs, továbbra is karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Koszovóba. 
  • kiesett import-források/beszállítók helyére léphetnek magyar cégek, új beszállítókat keresnek az ágazatban
  • A Koszovóban meghirdetett nemzetközi tenderekről folyamatosan tájékoztatást nyújt a www.kosovotenders.com című oldal.

 

 

 

Szerző: Pataki Csilla
2020.08.11.