Hárman kapták meg idén is a Csada László-díjat

Tizedik alkalommal adták át a Dr. Csada László-díjat 2023. március 16-án csütörtökön Szegeden. A fogyasztóvédelmi elismerést közigazgatási, civil és vállalkozási területen osztotta ki a díjat alapító három szervezet, a Csongrád-Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület. A díjat azoknak a fogyasztóvédelemmel foglalkozó személyek elismerésére hozták létre, akik emberi, szakmai és példamutató tevékenységükkel a fogyasztóvédelem széleskörű társadalmi megismertetésében, valamint a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos oktatás és kommunikáció fejlesztésében megyénkben hosszabb ideje maradandót és kiemelkedőt alkottak.

Közigazgatási területen végzett munkájáért Dr. Prónay Szabolcs, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézetének docense kapta meg az elismerést. Dr. Prónay Szabolcs docens kutatási területe többek között a fogyasztói magatartás (márkaválasztás, szimbolikus fogyasztás, márkalojalitás). Több éve működik közre a fogyasztóvédelmi szervezetek kommunikációs projektjeiben, segítve a fogyasztók tájékoztatását. Kutatásai számos az e-kereskedelemmel, illetve a fiatal fogyasztók vásárlási szokásainak feltérképezését célzó fogyasztóvédelmi felmérés alapját képezte. A felméréseket követő kutatási jelentések pedig a fogyasztói tudatosságra nevelő iskolák oktatási programjaiba is beillesztésre került. Az oktatás, kutatás és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő eredményei meghatározóak a fogyasztóvédelem területén.

Civil területen végzett munkájáért Pavlovits Miklós író, újságíró kapta meg a díjat. Pavlovits Miklós a Szeged Városi Televízió alapító vezetője volt, később a szintén szegedi Telin Tv tulajdonos-főszerkesztőjeként tevékenykedett, a társadalmi kommunikáció, a fogyasztóvédelem elkötelezett szakembere volt. Mindkét helyi televízióban rendszeresen foglalkozott a fogyasztókat érintő kérdések, problémák szakszerű bemutatásával. A civil szervezetekkel való, hatékony együttműködés érdekében alapította meg a Szó-Tér Közhasznú Egyesületet, amely közel húsz éve kommunikációs partnere a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesületnek. A közös projektek megvalósítása során, irányításával számos fogyasztóvédelmi kapcsolódású társadalmi kutatás látott napvilágot, amely a fogyasztói szokásokat, a fiatalok fogyasztói kultúrájának fejlődését, a fogyasztói társadalmat érintő digitális kihívásokat elemezte. A teleházak hálózat bevonásával részt vett a fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálati pontok kistelepüléseken való elérhetőségének kiterjesztésében, biztosítva ezzel a vidéki lakosság online kapcsolatát a fogyasztóvédelmi szervezetekkel. Szakmai vezetésével a 2000-es évek elejétől napjainkig rendszeresen készültek fogyasztóvédelmi témával foglalkozó tematikus műsorok, amelyek a regionális televíziós csatornákon keresztül jutottak el a fogyasztókhoz. Több évtizedes fogyasztóvédelmi tevékenységének eredménye meghatározó a civil fogyasztóvédelem társadalmi kapcsolatainak alakulásában.

Vállalkozási területen végzett tevékenységéért Dr. Horváth Károly kapta meg a Csada László-díjat. Dr. Horváth Károly már második négyéves ciklusát tölti a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Által Működtettet Független Békéltető Testület élén. Jogi diplomáját 1980-ban szerezte Szegeden, 1993-tól dolgozik ügyvédként az általa és felesége által alapított Horváth és Németh Ügyvédi Irodában. Először 2011-ben, majd 2017-ben választották meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróságának választottbírójává, ahol gazdálkodó szervezetek vitás ügyeiben igyekezett segíteni az egyezségkötést. 2016 januárjában választották meg a megyei békéltetőtestület elnökévé, ahol évente átlagosan mintegy 500 fogyasztók és vállalkozások között kialakult vita rendezését segíti az alternatív vitarendezési eljárás szervezésével, a felek közötti közvetítéssel, valamint fogyasztóvédelmi jogszabályok módosítására, kialakítására tett javaslataival. A békéltető testület ügyinek jelentős hányada (több mint kétharmadában) érdemi határozathozatallal, tehát egyezséggel vagy ajánlással zárul, mindez pedig a vitás esetek megnyugtató rendezését eredményezi.

A díjakat Dr. Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Róth Márton főispán, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal vezetője; Török László, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara kézműipari alelnöke; valamint Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke adta át a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében megtartott ünnepségen. Két díjazott, Dr. Prónay Szabolcs és Pavlovits Miklós akadályoztatottsága miatt később veszi át az elismerést.

Galéria