Ők az innovatív vállalkozások pályázatának legújabb nyertesei

Az Európai Bizottság Európai Innovációs Tanácsa összesen 363 millió euróval támogatja 65 kiválasztott induló innovatív vállalkozás és kkv áttörést jelentő innovációit. Minden egyes kiválasztott vállalkozás legfeljebb 17 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatásban és sajáttőke-befektetésben részesül, amelyet úttörő innovációik fejlesztésére és kiterjesztésére használhatnak fel többek között az egészségügy, a digitális technológiák, az energia, a biotechnológia és az űrkutatás területén. Ezek az első olyan vállalatok, amelyek az immár teljesen kiépült EIC Akcelerátor program keretében részesülnek finanszírozásban.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az Akcelerátor program az Európai Innovációs Tanács egyedülálló uniós finanszírozási eszköze. Magánbefektetők bevonásával támogatja a legszínvonalasabb innovációk fejlesztését, és szolgáltatások egész portfóliójával segíti a kiterjesztésüket. Az Európai Innovációs Tanács célja, hogy az előttünk álló egészségügyi, környezeti és társadalmi kihívások megoldásába beruházva Európát az innováció és az új technológiák élvonalába juttassa.”

A támogatásban részesülő vállalkozásokat a Horizont Európa keretében bevezetett új, kétlépcsős eljárás alapján választották ki. Első lépésben a pályázatok külső szakértők általi szigorú értékelésen esnek át, ezt követően pedig egy tapasztalt befektetőkből és vállalkozókból álló zsűri folytat interjút a pályázókkal. A kiválasztott vállalkozások közé tartoznak például a következők:

  • a holland Sensius BV, amely terápiás rendszert fejlesztett ki a fej-nyaki daganatok kezelésére káros mellékhatások nélkül;
  • a francia Alice & Bob, amely új típusú önjavító kvantumhardvert fejlesztett ki, és megépítette a világ első kereskedelmi forgalomra szánt hibatűrő kvantumszámítógépeit;
  • a litván UAB INOVATYVI MEDICINA, amely intelligens, szenzoros, távvezérlésű robotikai rendszert fejlesztett ki, lehetővé téve az endovaszkuláris beavatkozások végzését káros röntgensugárzás veszélye nélkül;
  • a norvég Bluegrove AS, amely a lazacok jólétének ellenőrzésére és előrejelzésére szolgáló legkorszerűbb megoldással gondoskodik a halak jólétéről.

A 65 kiválasztott vállalkozás 16 különböző országban rendelkezik székhellyel. Az új EIC-alapból történő sajáttőke-finanszírozás iránt különösen nagy érdeklődés mutatkozott: a 65 vállalkozásból 60 ezt a finanszírozási formát választotta. Ez azt jelenti, hogy az EIC a 363 millió eurónyi forrásból várhatóan 227 millió eurót beruházási komponensként bocsát majd rendelkezésre.

Háttér-információk

Az Akcelerátor program induló innovatív vállalkozások és kkv-k számára biztosít 2,5 millió euróig terjedő összegű vissza nem térítendő támogatást, amelyhez az EIC-alap révén 0,5 és 15 millió euró közötti sajáttőke-befektetés társul. A pénzügyi támogatáson kívül valamennyi projekt igénybe vehet számos üzleti akcelerátorszolgáltatást is, amelyek segítenek a vezető szakértőkkel, partnervállalatokkal, befektetőkkel és ökoszisztéma-szereplőkkel való kapcsolatfelvételben.

Az EIC a 2018 és 2020 közötti sikeres kísérleti fázist követően 2021 márciusában kezdte meg működését a Horizont Európa program egyik fő újdonságaként. Több mint 10 milliárd eurós költségvetéséből 2021-ben mintegy 1,1 milliárd euró áll rendelkezésre az Akcelerátor programra. A források nagy része bármilyen területen igénybe vehető az áttörést jelentő innovációkhoz, ugyanakkor 495 millió eurót a stratégiai egészségügyi és digitális technológiákra, valamint a zöld megállapodás megvalósítását támogató megoldásokra különítettek el.

Az EIC kísérleti fázisa keretében idén januárban és júniusban két körben került sor közvetlen sajáttőke-befektetésekre: 111 rendkívül innovatív induló vállalkozás és kkv részesült összesen több mint 500 millió euró támogatásban az áttörést jelentő innovációik kiterjesztésére. Ezek között két „unikornis” vállalkozás is volt.

A Horizont Európa keretében idén bevezetett, induló innovatív vállalkozásoknak kedvező új pályázati eljárásnak köszönhetően a vállalkozások bármikor bemutathatják ötleteiket, és azonnali, gyors értékelésre számíthatnak. A sikeres jelentkezők benyújthatják teljes pályázatukat, amihez ingyenes üzleti coachingot is igénybe vehetnek. Ezután rendszeresen, körülbelül háromhavonta kerül sor a teljes pályázatok értékelésére. Március óta több mint 4000 induló innovatív vállalkozás és kkv küldte be ötleteit, amelyek közül 801 nyújtott be teljes pályázatot az első 2021. június 16-i határidőre, 1098 pedig a második, október 6-i határidőre – ezek értékelése jelenleg folyik. Az Akcelerátor program keretében kiválasztott vállalkozások e második csoportjának eredményeit év végéig teszik közzé, a következő pályázati határidő pedig 2022 elejére várható.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. október 14. 

Szerző: EEN
2021.10.15.