Kiosztották a társadalmi innováció nemzetközi díját

Május 1-én 15 egyedi közép-európai társadalmi innováció vehette át a SozialMarie Díjat, és bár a nyilvános bécsi díjátadó elmaradt, a ceremóniát élő internetes közvetítésben nézhették végig. A SozialMarie-díjjal 2005 óta minden évben 15 projektet tüntetnek ki, összesen 54 000 euró értékben. A verseny a pénzbeli elismerés mellett nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak az aktuális társadalmi kihívásokra. A SozialMarie 2020 fődíjat a szlovák Project Home nyerte, a második helyezett az osztrák Volkshilfe – Essential Child Support lett, míg a magyar Nyomtass Te is! a harmadik díjnak örülhet. A közönség különdíját a látássérültek számára fejlesztett szolgáltatás, a Távszem kapta.

Idén 16. alkalommal ítélték oda a társadalmi innovációt kitüntető SozialMarie Díjat 15 kiemelkedő projektnek. A szakértői zsűri 34 projektet jelölt a SozialMarie 2020 Díjra Ausztriából, Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából és Horvátországból. 

A Fődíjat a szlovák Project Home nyerte el, egy olyan önsegítő program a roma emberek és családok számára, mely saját otthonuk felépítését és egyben a társadalomba és munka világába történő integrációjukat támogatja. A házak építését az ügyfelek saját maguk finanszírozzák a partner bank mikrohitelén keresztül.

A második helyezett az osztrák Volkshilfe – Essential Child Support lett. Ausztriában minden ötödik gyermek veszélyeztetett a szegénység és a társadalmi kirekesztés által. Új megközelítés a projektben a családok aktív bevonása, felhatalmazása segélyek osztása helyett.

Az idei SozialMarie Díj harmadik helyezettje a magyar Nyomtass Te is! Projekt, mely 5.000 euró támogatásban részesült. A szamizdat hagyományok által ihletve az eDemokrácia Műhely Egyesület heti rendszerességgel publikálja négyoldalas hetilapját, mellyel a sajtószabadságért küzdve a legkevésbé informált kisvárosi lakosság körében terjeszti a független híreket. Célcsoportjuk az időskorúak, alacsony jövedelműek, szerény iskolai végzettségű és korlátozott internet-hozzáféréssel rendelkező vidéki népesség, mely sajátos társadalmi-kulturális háttere miatt nem fér hozzá a független weboldalak által közzétett információkhoz. A nyomtatott lapot civil aktivisták és önkéntes terjesztők juttatják el a vidéki közösségekhez.

Az Audience Award nyertese, azaz a nemzetközi közönség kedvence és egy 1.000 eurós oktatási támogatás büszke tulajdonosa a TÁVSZEM magyar projekt lett. A vak embereknek gyakran van szükségük segítségre, a segítségnyújtáshoz azonban nem kell, hogy egy térben legyenek – a segítőnek csupán látnia kell azt, amit a látássérült személy nem. A Távszem szolgáltatásban ép látású szakemberek látnak a távolból a látássérült ügyfelek helyett. A szolgáltatást a látássérültek okostelefonon keresztül, egy akadálymentes alkalmazással vehetik igénybe. Az operátorok a telefon kameráján keresztül látják az ügyfél által mutatott helyet vagy dolgot és szóban tájékoztatnak a látottakról. Az ingyenes szolgáltatást jelenleg közel ezren használják, számuk folyamatosan nő.

„Projektjeink azt üzenik, hogy közösségeinknek van ereje. A szolidaritásról, a kölcsönös segítésről, valamint a társadalmi és nemzetközi egymástól tanulásról tesznek tanúbizonyságot.” – mondta az idei díjazottakról az Unruhe Privatstiftung alapítója, Wanda Moser-Heindl.

Moser-Heindl egy korábban készült interjúban így fogalmazott: „A kisebb díjakat kifejezetten azért találtuk ki, mert úgy éreztük, hogy a sok pályázat mellett a 3 fő díj nem elég, és szerettük volna a többi projektet is támogatni. Ezzel azt üzenjük nekik, hogy jó úton járnak, bátorítjuk őket, hogy folytassák.”

A SozialMarie magyarországi fővédnöke idén Erős Barbara, a MagnetBank Társadalmi Hatás és Közösségi Kapcsolatok területének vezetője lesz, aki egy éven keresztül támogat majd egy általa kiválasztott projektet.

A SozialMarie 2020 Díjátadóról készült videó elérhető ezen linken.

 

Szerző: Szilágyi Katalin
2020.05.12.