Munkában az Ipar 4.0 üzleti közösség

Pozitív tapasztalatokkal, eredményes műhelymunkával, és hatékony eszmecserével zajlott 2021. június 8-án a Dél-alföldi Ipar 4.0 üzleti közösség indító rendezvénye. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott kezdeményezés célja, hogy az Ipar 4.0, a digitalizáció és a robotika témakörében kapcsolatépítéssel, adatbázissal és rendezvényekkel segítse az érdekelt vállalkozások munkáját.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara i3 Klubjának rendezvényén tartott első találkozó kiemelt feladata volt, hogy a közös gondolkodás eredményeként képet kapjunk a Csongrád-Csanád megyei cégek Ipar 4.0-val kapcsolatos tudásáról, igényeiről, elképzeléseiről. Az eseményen olyan cégek vezetői osztották meg egymással gondolataikat, amelyek gyakorlati tapasztalatokkal bírnak az Ipar 4.0 bevezetésével kapcsolatban, vagy digitalizációval, és automatizálással foglalkozó beszállítókként naprakész tudással rendelkeznek a piaci trendekről. Az esemény újszerűségét adta, hogy a rövid bevezető előadásokat követően a résztvevők profi moderálás kíséretében műhelymunka keretében dolgoztak. Az aktív párbeszéd eredményeként kirajzolódott tématerületek – mint a K+F hatékonyság, humánerőforrás, oktatás-szervezés – mentén a cégvezetők és a kamara munkatársai csoportfeladatként keresték a megoldásokat, és alkottak stratégiát a szükséges feladatokat illetően.

A közösségépítő esemény az innovációs tudás fejlesztését célzó RILIAM I.-4.0 projektünk (HUSRB/1903/43/0051) részeként zajlott, és a folytatásban is számítunk az Ipar 4.0-ban érdekelt vállalkozások részvételére. Az első találkozó eredményeként a jövőben a többi között céglátogatással, és további, a vezetői tudásmegosztást célzó alkalmakkal készül a kamara.

A projekt során 5 magyar és 5 szerb hallgató is lehetőséget kap arra, hogy elméleti és gyakorlati képzéseken tanuljon a szomszédos ország intézményeitől és sikeres cégeitől. A projektben szeptember 27-én a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó hódmezővásárhelyi Güttler Kft.-nél teszünk látogatást. Október 20-án pedig egy konferencián kapcsoljuk össze a kutatásfejlesztés iránt érdeklődő vállalkozásokat a fiatal kutatókkal. Ebben az évben a Riliam keretében szerveződő negyedik program a kamarai i3 Klub lesz, november 11-én, ahol a változásmenedzsment kerül a középpontba.

                            

 

 

Galéria