Nemzetközi fuvarozókat érintő szabálymódosítások Törökországban

A török kereskedelmi miniszter bejelentése – és az azt megerősítő belügyminiszteri rendelet – szerint 2020. április 27-től enyhítik a nemzetközi fuvarozók esetében a COVID19 járvány miatt hozott korlátozásokat, így a külföldi – közöttük a magyar – tehergépkocsik vezetőit belépést követően immár nem kötelezik 14 nap karanténra amennyiben az egészségügyi vizsgálat negatív eredménnyel zárul és 72 órán belül elhagyják Törökországot. Iránból és Irakból történő belépés esetén továbbra is a korábbi szigorúbb szabályok érvényesek.  

Mint ismeretes, a 2020. március 21-én hatályba lépett szabályozás értelmében a járványhelyzetre tekintettel Törökország határozatlan időre lezárta a személyforgalom elől valamennyi, szomszédos országgal közös határátkelőhelyét, a nemzetközi légiközlekedést felfüggesztette. A nemzetközi teheráruforgalom alacsonyabb intenzitással, de zajlik. A külföldi kamionsofőrök beléptetése, illetve tranzitja ugyanakkor még rendezetlen volt, mivel a bolgárokat, azerieket és grúzokat leszámítva a hatóságok minden belépőt 14 napos karanténra köteleztek. A török származású sofőröknek visszaérkezésüket követően szintén 14 nap karantént írtak elő.  

Ruhsar Pekcan kereskedelmi miniszter április 27-én módosításokat jelentett be a fenti eljárások tekintetében. Ennek értelmében a nemzetközi közúti fuvarozás folyamatosságának biztosítása érdekében az iráni és iraki relációk kivételével, a török sofőrök az országba lépést követően az Egészségügyi Minisztérium által elvégzett vizsgálatok által igazolt tünetmentesség és további egészségügyi előírások betartásának feltételével az eddigi 14 napos karantén időszak letöltését megelőzően is engedélyt kaphatnak külföldi útra. Azon török sofőröknek, akiknek a visszaérkezést követően nincs újabb külföldi útjuk, az eddigiek szerint le kell tölteniük az előírt 14 napos karantén időszakot. 

A változtatás a külföldi állampolgárságú kamionsofőröket is kedvezően érinti. Nevezetesen, a belépéskor elvégzett egészségügyi vizsgálatok során tünetmentesnek bizonyuló külföldi sofőröknek nem kell 14 napra karanténba vonulniuk, amennyiben – szállítmányuk lerakását is beleértve – 72 órán belül elhagyják Törökország területét. A rendelkezés szerint törökországi tartózkodásuk méltányolható indok (pl. kedvezőtlen út- és időjárási, torlódás az elvámoló hatóságnál, stb.) fennállása esetén legfeljebb további 24 órával meghosszabbítható.   A fentieken túlmenően az új szabály arról is rendelkezik, hogy az országba belépő járművek fertőtlenítésen esnek át, a török és külföldi sofőrök esetében is az illetékes kormányzóságok hatóságai megteszik a szükséges egészségügyi és biztonságügyi óvintézkedéseket. A COVID19 bármilyen tünetét mutató külföldi sofőrök országba beléptetése továbbra is tilos, a tüneteket mutató török sofőröket az illetékes egészségügyi igazgatóságok tájékoztatásával karanténba helyezik vagy orvosi kezelés alá vetik. A török szempontból kiemelt fontosságú szállítmányok (gyógyszer, orvosi felszerelés és élelmiszer) előjogokat élveznek a beléptetéskor.   

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Törökország 

Szerző: Pataki Csilla
2020.04.29.