RILIAM workshop a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola szervezésében Workshop-ot tart Szabadkán a RILIAM projekt (Regional Innovation Laboratory for Industrial Automation and Mechatronics, HUSRB/1602/41/0012). A projekt az Interreg IPA-CBC Magyarország-Szerbia Program keretében 2018. júliusától indult; a főpartner a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, míg projekt partnerként a megvalósításban részt vesz a Szegedi Tudományegyetem, a Szabadkai Üzleti Inkubátor és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A 20 hónapos futamidejű projekt célja, hogy két innovatív kompetencia laboratóriumot hozzon létre a határ két oldalán az automatizálási és a mechatronikai cégek számára. A laboratórium eszközeit a vállalkozások kipróbálhatják, megtanulhatják kezelni, mielőtt saját vállalkozásukban is használnák őket.

Időpont:     2019. június 21.  10.00 - 14.30
Helyszín:   Szabadkai Műszaki Szakfőiskola /Subotica Tech College of Applied Sciences/ - Marka Oreškoviċa 16, 24000 Subotica, Serbia

A RILIAM projekt fő célja a magyar-szerb határ menti régióban működő, ipari automatizálással és robotikával foglalkozó kis- és középvállalkozások támogatása.

A projekt keretén belül két innovációs kompetencia laboratóriumot hoznak létre. Az egyik a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Karán kerül kialakításra és az élelmiszeriparban alkalmazott ipari robotika használatára fókuszál. A másikat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán hozzák létre és az összeszerelési technológiák automatizálására, robotizálására összpontosít. Mindkét laboratórium segítséget nyújt, illetve kiinduló pontot képez a KKV-k számára a fejlesztési folyamatokban.

A projekt által megcélzott eredmények:
- A fiatal pályakezdők tudás- és tapasztalatszerzése, az új, korszerű laboratóriumok használatával szakmai készségeik elmélyítése. A fentieknek köszönhetően a műszaki tudományok iránti érdeklődés is növekedni fog.
- A kifejlesztett e-learning típusú tananyagok információs tárhelyet és lehetőséget biztosítanak a projekt partnerek és más érdeklődők közötti kapcsolatok megerősítésére.
- A RILIAM projekt létrehoz egy funkcionális hálózatot a már működő határ menti  és az újonnan alapított vállalkozások, valamint a fiatal kutatók, hallgatók között. - A projekt lehetőséget nyújt interaktív információ megosztásra a résztvevők között. Így a fiatal mérnökök a komplex műszaki problémák megoldására is lehetőséget kapnak.

Program:

10.00 Registration
10.15  RILIAM project presentation, workshop opening            
          Igor Fürstner, director, Subotica Tech College of Applied Sciences
10.30 World of FANUC Robotics
          Robert Klačak, FANUC doo
11.15  Current problems and projects in the practice of automation
          Stipan Đuraković, Pelcer doo
12.00 Opening RILIAM laboratory
13.00 Lunch
14.30 Closing workshop

Az előadások nyelve szerb.

A workshop-on való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: 2019. június 17.

Kérjük, részvételi szándékát a  riliam@csmkik.hu és a gogolak@vts.su.ac.rs e-mail címen jelezze.    

                  

Szerző: Tóthné Horváth Mónika
2019.06.12.