RILIAM workshop a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának szervezésében Workshop-ot tart Szegeden a RILIAM projekt (Regional Innovation Laboratory for Industrial Automation and Mechatronics, HUSRB/1602/41/0012). A projekt az Interreg IPA-CBC Magyarország-Szerbia Program keretében 2018. júliusától indult; a főpartner a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, míg projekt partnerként a megvalósításban részt vesz a Szegedi Tudományegyetem, a Szabadkai Üzleti Inkubátor és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A 20 hónapos futamidejű projekt célja, hogy két innovatív kompetencia laboratóriumot hozzon létre a határ két oldalán az automatizálási és a mechatronikai cégek számára. A laboratórium eszközeit a vállalkozások kipróbálhatják, megtanulhatják kezelni, mielőtt saját vállalkozásukban is használnák őket.

Időpont:     2019. június 12. 13.00 - 16.30
Helyszín:   AGÓRA (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)

 

A RILIAM projekt fő célja a magyar-szerb határ menti régióban működő, ipari automatizálással és robotikával foglalkozó kis- és középvállalkozások támogatása.

A projekt keretén belül két innovációs kompetencia laboratóriumot hoznak létre. Az egyik a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Karán kerül kialakításra és az élelmiszeriparban alkalmazott ipari robotika használatára fókuszál. A másikat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán hozzák létre és az összeszerelési technológiák automatizálására, robotizálására összpontosít. Mindkét laboratórium segítséget nyújt, illetve kiinduló pontot képez a KKV-k számára a fejlesztési folyamatokban.

A projekt által megcélzott eredmények:

- A fiatal pályakezdők tudás- és tapasztalatszerzése, az új, korszerű laboratóriumok használatával szakmai készségeik elmélyítése. A fentieknek köszönhetően a műszaki tudományok iránti érdeklődés is növekedni fog.
- A kifejlesztett e-learning típusú tananyagok információs tárhelyet és lehetőséget biztosítanak a projekt partnerek és más érdeklődők közötti kapcsolatok megerősítésére.
- A RILIAM projekt létrehoz egy funkcionális hálózatot a már működő határ menti  és az újonnan alapított vállalkozások, valamint a fiatal kutatók, hallgatók között. - A projekt lehetőséget nyújt interaktív információ megosztásra a résztvevők között. Így a fiatal mérnökök a komplex műszaki problémák megoldására is lehetőséget kapnak.

Program:

13.00 Megnyitó
Dr. Sárosi József, intézetvezető-helyettes, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

13.10 Előadások Raptis Dimitrios, Logicon LP Fejlett mechatronikai megoldások Az ipar 4.0 új aspektusai A “pick and place” technológia bemutatása élelmiszeripari - mechatronikai rendszereken

15.30 Ebéd

16.00 Szakmai beszélgetés

16.30 Zárszó

A workshop-on való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Az előadások nyelve magyar. A workshop keretében lehetőség nyílik a Szegedi Tudományegyetemnél felszerelt labor megtekintésére is.

Kérjük, részvételi szándékát a simon@mk.u-szeged.hu e-mail címen jelezze.          

                    

 

 

Szerző: Tóthné Horváth Mónika
2019.06.04.