A hazai KKV-k devizaárfolyam-kockázat kezelésének felmérése

A devizaárfolyamok folyamatosan változnak, ami komoly gondot jelenthet minden exportáló és importáló vállalat üzleti életében. A hazai kis-és középvállalkozások egy része nincs felkészülve a hirtelen bekövetkező devizaárfolyam változások megfelelő kezelésére. Nem alkalmazzák a meglévő stratégiákat a kockázataik csökkentésére. Különösen váratlanul és kedvezőtlenül érintette a vállalkozásokat az elmúlt hónapokban zajló világjárvány, ami a forint történelmi mélypontra kerülését is okozta az euróval szemben.

 

Kamaránk közreműködésével Gárgyán Dávid Kornél üzletfejlesztési gyakornokunk - aki az SZTE-GTK gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, a hazai kis-és középvállalkozások devizaárfolyam-kockázat kezelésének lehetőségeiről szeretne elemzést készíteni. Azokat a módszereket szeretné vizsgálni, amelyeknek alkalmazásával a kis-és középvállalkozások csökkenthetik az devizaárfolyamok ingadozásból eredő kockázataikat. A lehetséges megoldások közé tartoznak az opciós, futures, forward, swap ügyletek, de a devizahitel állományának alakításával is kezelhető a kockázat. A felmérés egyik fő célja, hogy a hazai exportáló/importáló kis-és középvállalkozások hány százaléka alkalmazza a fent említett eszközöket. A másik fő célja a felmérésnek, hogy megismerjük az okát, hogy a többi vállalkozás miért nem alkalmaz valamilyen árfolyamkockázat-csökkentő módszert.

 

A felmérés elvégzésében nagy segítségére szolgálna, ha kitöltené az alább található kérdőívet, mely mindössze 2-3 percet vesz igénybe és teljesen ANONIM módon történik.

 

KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE