KATA-val kapcsolatos információk, hírek

A köztársasági elnök július 18-án aláírta a 2022. évi XIII. törvényt a kisadózó vállalkozók tételes adójáról. A Magyar Közlönyben is megjelent jogszabály rendelkezései a bejelentkezésre vonatkozó szabályok kivételével 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba. Az új adónem hatálya aló való bejelentkezés átmeneti rendelkezés alapján 2022. augusztus 1-jétől lehetséges. A törvény a Magyar Közlöny 118. számában IDE kattintva olvasható.

A 2022. szeptember 01-től hatályba lépő új KATA törvény legfontosabb új előírásai a következők:

A felkészülés során az alábbiakat kell átgondolni:

Egyéni vállalkozóként:

Ha a válasz IGEN, akkor:

Ha a válasz NEM, akkor az adótanácsadóval, könyvelővel folytatandó beszélgetésre készüljön fel:

Pl.: mennyi:

Ez azt jelenti, hogy az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is KATA -s volt, és a KATA alanyiság 2022. szeptember 01. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót (8 hónap * 1,5 millió Ft).

Ha a KATA alanyiság azért szűnik meg, mert az adózó az új törvény szerint nem lehet kisadózó (pl. azért, mert munka mellett egyéni vállalkozó vagy betéti társaság stb.), akkor az alábbi lehetőségei vannak:

Egyéni vállalkozó esetében:

Cégek esetében:

Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónemváltás miatt a jelenleg hatályos törvényi előírások szerint nyitó mérleget kell készíteni, amely nem kis kihívás, tekintettel arra, hogy a tapasztalat szerint a cégek KATA időszak alatti bizonylataik nem állnak rendelkezésre és ebből adódóan könyvelést sem végeztek. Amennyiben sikerült a nyitómérleget összeállítani, akkor azt – ugyancsak a hatályos előírások szerint – még könyvvizsgálóval le is kell ellenőriztetni.

Amennyiben könyvelőt, szakértőt keres a témában, figyelmébe ajánljuk kapcsolódó adatbázisunkat, melyben a területen dolgozó önkéntes kamarai tagjaink kapnak helyet:
Könyvelői és adószakértői adatbázis

Az alábbiakban találja a kapcsolódó aktuális híreket, illetve tájékoztató cikkekkel segítünk azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a kata helyett más adózási mód választása válik szükségessé.

Hírek


Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója a kisadózó vállalkozások teendőiről, részletesen lebontva, hogy milyen lehetőségeik vannak az egyéni vállalkozóknak, és a társa [...]

2022.08.01.

A Csongrád-Csanád megyei vállalkozások figyelmébe ajánljuk a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara online is követhető adószakmai napját, ahol a KATA törvény változásairól tar [...]

2022.07.26.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közétételre került a PM által validált kalkulátor, segítve azokat a vállalkozókat, akik az új KATA törvény szerint nem választhatják az új t [...]

2022.07.21.

Több szakmai fórumon olvasható olyan szakértői vélemény, amelyek azt sugallják, hogy joghézag van az új szabályozásban. Az alábbi cikk az átalányadózásra váltás időpontjának a ké [...]

2022.07.19.