A 2023 júliusa óta új formában működő hulladékgazdálkodási rendszer, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is számos kérdés elé állítja az érintett vállalkozásokat. Kamaránk éppen ezért a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamara együttműködésével, szakértők bevonásával igyekszik megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

 

Amennyiben tájékoztatásra van szüksége a témában, úgy megkeresését továbbra is várjuk a tajekoztatas@cskik.hu e-mail címen!

 

Az alábbiakban olyan kérdésekről olvashat, amelyeket a szakértőink már megválaszoltak. Érdemes elolvasni, hiszen lehet, hogy Ön is választ kap a kérdésére.

 

Egy mobiltelefonok és okos eszközök nagykereskedésével és kiskereskedésével foglalkozó, webshopon keresztül is értékesítő cég tette fel kérdését. Mint írták, egy belföldi cégtől veszik a termékeket és belföldön értékesítik. Arról érdeklődtek, hogy a webshopos értékesítés miatt nekik is kell-e regisztrálni?

A szakértő válasza:


Nem, az EPR díj kimondottan az első belföldi gyártót érinti.

Gyártó fogalma: termék előállítója, továbbá – ha a terméket nem Magyarország területén állítják elő – az, aki a terméket gazdasági tevékenysége körében Magyarország területén elsőként forgalomba hozza;

------------

Egy magánházat bérbeadó vállalkozás kérdése érkezett be hozzánk. A bérlő magánszemély. A keletkezett hulladék a szokásos háztartási hulladék. Eddig hetente szállították el a kommunális hulladékot,  havonta egyszer pedig a szelektívet. A hulladéktároló kukák méretei a következők: 120 literes kommunális hulladék kuka és 120 literes szelektív hulladékgyűjtő. A kérdés az volt, hogy ebben az esetben kell-e a MOHU-nál szerződést kötni. Amennyiben igen, akkor mindkét esetben?


Azt is kérdezték továbbá, hogy milyen típusú hulladékáramot kell megadni, illetve a hulladék esetében honnan kellene tudni, hogy éves szinten hány kg hulladék keletkezett a magánházként használt ingatlanban?

A szakértő válasza:


Amennyiben a bérlők, pontosabban magánszemélyek szerződtek a kommunális és háztartási hulladék elszállítására, akkor nem kellregisztrálni, azonban ha a Társaság, mint gazdálkodó szervezet a szerződő fél, akkor a szelektív hulladékra muszáj lesz szerződést kötni a MOHU-val. A kommunális hulladék ez esetben is kimarad a regisztrációból. Szelektív hulladékra a vegyes csomagolási hulladékot kell megadni: 15 01 06 azonosítóval.

------------

Egy vállalkozás indítását tervező személy keresett meg bennünket. Mint írta, fából készült kisebb termékeket és kisebb bútorokat szeretne készíteni, majd ezeket online értékesítené. Kommunális hulladéka nem keletkezik, veszélyes hulladéka és szelektíven gyűjthető sincs, viszont fa hulladék (por, forgács, kisebb fa darabok) igen. A faanyagot és a csomagoló anyagokat boltból veszi, tehát nem ő hozza őket forgalomba Magyarországon először. Az új EPR rendszerébe még nem regisztrált. A fenti információk alapján arról kért információt, hogy mi a teendője, milyen költségekre számíthat és, hogy a fa hulladék elszállítását ki fogja végezni (szerencsére csekély mennyiségről beszélhetünk, mert félkész faanyagot vásárol).

A szakértő válasza:

A 80/2023. (III.14.) Korm.rendelet részletezi a körforgásos termékek listáját, mely után a gyártónak EPR-díjat kell fizetni.

A gyártó fogalma: termék előállítója, továbbá – ha a terméket nem Magyarország területén állítják elő – az, aki a terméket gazdasági tevékenysége körében Magyarország területén elsőként forgalomba hozza;

Magyarán a tervezett tevékenységgel Ön, mint fa bútor előállítója (függetlenülattól, hogy miből állítja elő az adott terméket) gyártónak minősül a jogszabályok alapján. Azonban az EPR-köteles termékek közé az alábbi fa bútorok tartoznak VTSZ szerinti besorolásban:

9401 41 00 vámtarifaszám, HR és KN alszám: ággyá átalakítható ülőbútor, a kerti ülőbútor vagy kemping felszerelés kivételével;

9401 61 vámtarifaszám és HR alszám: más favázas ülőbútor;

9401 69 vámtarifaszám és HR alszám: más kárpitozatlan favázas ülőbútor;

9403 30 vámtarifaszám és HR alszám: hivatali fabútor;

9403 40 vámtarifaszám és HR alszám: fa konyhabútor;

9403 50 vámtarifaszám és HR alszám: fa hálószoba bútor;

9403 60 vámtarifaszám és HR alszám: más fabútor.

Ha az előállítandó termék nincs közte, akkor nem EPR-díjköteles.

A gyártó által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR-díj) mértéke a 8/2023. (VI.2) EM rendelet 1. sz. melléklete alapján 17 Ft/kg fa bútorok esetében.

A fa hulladék (por, forgács, kisebbfadarabok) kódja és megnevezése:

03 01 05 fűrészpor, faforgács, darabos eselék, fa, forgácslap és furnér, amely különbözik a 03 01 04-től

Ez nem tartozik a MOL MOHU Zrt. hatáskörébe, azaz bármely szervezetnek átadható, amely rendelkezik erre a hulladékkódra engedéllyel.

------------

Egy KATA-s egyéni vállalkozó kérdezte kamaránkat: a telephely az otthonában van, ahol fizet hulladékszállítást. A kérdése az volt, hogy ez esetben van-e bármilyen teendője az EPR-rel kapcsolatban?
Mint írta, a webshopjából időnként ad fel kis csomagokat régi dobozokban és új buborékos borítékokban, kb. ennyi a hulladékhasználata is.
A másik kérdés az volt, hogy kell-e valahol regisztrálnia, kell-e a számlára bármit feltüntetnie?

A szakértő válasza:


A kérdésből sajnos nem derül ki, hogy a webshopban milyen termékeket árul és azok honnan származnak, így erre vonatkozóan információval sem tudunk szolgálni.

Az új csomagolóanyag használata miatt lehetséges, hogy EPR-köteles lesz, mert a kiterjeszett gyártói felelősségi díj magára a csomagolásra vonatkozik és nem a csomagolóanyagra.

------------

Egy online képzésekkel foglalkozó cég kereste meg kamaránkat kérdésével. A vállalkozás nem termel hulladékot, a diákok pdf formátumban kapják meg a tananyagokat és az órák során videóhívásban tanítják őket. Az egyik tulajdonos házába van bejelentve a székhelyük, ahol háztartási hulladék keletkezik, és így is van elszállítva, a vállalkozástól függetlenül. Kaptak egyemailt a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-től, amiben az szerepel, hogy "A hulladéktörvény alapján minden gazdálkodó szervezetet és egyéni vállalkozást, továbbá intézményt (pl. iskola, óvoda) érint a regisztrációs kötelezettség." 
A kérdésük az volt, hogy tényleg így van-e, és kell-e pótolniuk a regisztrációt?

A szakértő válasza:

Nem kell regisztrálni a vállakozásnak. A MOHU nem pontosan fogalmaz ebben a levélben. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV törvény alapján ez a kötelezettség azon hulladéktermelő szervezetekre vonatkozik, amelyek intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termelnek. Ez esetben eleve nem történik hulladéktermelés.

------------

Egy autósiskola fordult hozzánk. Mint írták, gyártással nem foglalkoznak. Irodájukhoz tartozóan van egy heti szállítású kommunális kukára szerződésük. Szelektív hulladékgyűjtés nincs. Ez esetben nekik kell-e a MOHU-val hulladékszállításra szerződést kötni?

A szakértő válasza:

Nem kell. A regisztráció a kommunális hulladékot nem érinti.
------------