Az ATA egyezményhez eddig már 79 ország csatlakozott. 

Mi az ATA igazolvány?
Olyan nemzetközi vámokmány, amely egy éven keresztül lehetővé teszi az áruk vámmentesen történő ideiglenes behozatalát, kivitelét.

Milyen előnyei vannak?
Csökkenti az exportőr költségeit: elkerülhető a vám és egyéb adók (áfa), illetékek fizetése, amelyek normál ideiglenes importeljárás során felmerülnének. Egyszerűsödik a vámeljárás: az exportőrnek csak egyetlen okmányt szükséges bemutatnia a határokon, kevesebb időt vesz igénybe a vámkezelés.

Mennyi ideig érvényes?
A kibocsátástól számított egy évig érvényes(kivéve azon országokat, amelyekre egyéb rendelkezés vonatkozik; pl. Mexikó esetében csak 6 hónap).

Nem használható az ATA igazolvány postai forgalomban, fogyasztási cikkek szállításához, gazdasági tevékenység végzéséhez. Az ATA igazolvány használatát szabályozó vámegyezményekben (az ATA Egyezményben és az Isztambuli Egyezményben) részletesen olvashat a lehetséges alkalmazási körökről, a szállítható áruk köréről.

Ha az ATA igazolvány nem az előírt nyelven kerül kitöltésre, akkor a vámhivatal kérheti a bármely más nyelven kitöltött igazolványok fordíttatását.

Azokra az árukra, amelyeket eladtak, elajándékoztak, elvesztettek, elloptak, illetve megsemmisültek, így nem lehet azokat re-exportálni; importvámot, illetéket, stb. szabhatnak ki.

Bővebb információt a hitelesítési eljárásról és a díjakról ITT találhat vagy a hitelesites@cskik.hu e-mail címen érdeklődhet.

Kapcsolódó dokumentumok: