PÁLYAORIENTÁCIÓ

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelemi és Iparkamara Képzési Igazgatósága pályaválasztást segítő programot működtet általános és középiskolás tanulók számára. A program célja, hogy a tanulók, pedagógusok és szülők szélesebb rálátást nyerjenek a szakképzés egészére és a különböző szakmákra. Kulcsfontosságú, hogy a tanulók kellő mennyiségű információhoz jussanak, megfelelő döntést tudják majd meghozni a továbbtanulással kapcsolatosan.  

A következő pályaválasztás segítő programokat kínáljuk:

1.) Pályaorientációs osztályfőnöki órák

A középfokú szakmai oktatás 2020-tól jelentősen megváltozott. Az új intézményrendszer, az új szakmák, új lehetőségek bemutatására az osztályfőnöki órákon érjük el a tanulókat. Pályaorientációs tanácsadóink együttműködnek az intézményvezetőkkel, iskolai pályaorientációs felelősökkel, esélyegyenlőséget biztosítva a megye különböző településein élő tanulóknak a széleskörű információhoz jutáshoz. A Kamara pályaorientációs szerepvállalásának legfontosabb egyedisége az élményalapú tanácsadás

2021-ben pályaorientációs foglakozásainkat két új játékos programelemmel bővítettük ki: Osztályfőnöki órák és pályaorientációs napok keretében a jelenkor kihívásainak eleget téve a digitális technika felhasználásával, a tanulók VR szemüveggel tekinthetnek be a szakmák világába.

Tanácsadó munkatársaink mentorálásával egy pályaorientációs társasjátékot is kipróbálhatnak a fiatalok. „Az én utam” pályaorientációs társasjáték során a szereplők az életpálya különböző szakaszain (tanulás, álláskeresés, munka világa és pályamódosítás) haladnak keresztül. Nem csak a saját útjukat kísérhetik figyelemmel, hanem más résztvevőkét is.

 

2.) Üzemlátogatások, élményalapú tanácsadás gazdálkodó szervezeteknél

A pályaválasztás előtt álló tanulók betekintést kapnak az üzemekben, gyárakban zajló munkafolyamatokba. Az élő környezetben szerzett tapasztalatok könnyebben elindítják a tanulók gondolkodását a szakképzés irányába. A gazdálkodó szervezetek készséggel fogadják és tájékoztatják a tanulókat, hiszen a potenciális munkaerő utánpótlást látják bennük.

 

3.) Iskolai tanműhely látogatások

A szakképző intézményekben működő tanműhelyek az ágazati alapképzés színterei. Az ide szervezett látogatások során a diákok megismerhetik az egyes szakképzőintézmények teljes szakmakínálatát és az oktatás tanműhelyi körülményeit. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a tanulók szakmaválasztása sok esetben első sorban iskolaválasztás, emiatt tartjuk fontosnak az ilyen programok szervezését Egyes tanműhelyekben lehetőség van a gyerekeknek a szakoktatók felügyelete mellett alapfogásokat, egyszerű munkaműveleteket kipróbálni, megismerni.

 

4.) Pályaorientációt segítő csoportos tanácsadás

Osztályfőnöki órák keretében  szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakembereink és külsős szakértőink segítenek a tanulóknak önismeretük, egyéni adottságaik, képességeik fejlesztésében és reális önképük kialakításában. A foglalkozások fontos szerepet játszanak a gyerekek számára személyes elképzeléseik, lehetőségeik helyes megítélésében.

5.) Szülői értekezletek

Ismertetjük a szakmaválasztás lehetőségeit, a duális szakképzés rendszerét, előnyeit, a szakképzésben rejlő motivációkat és a jogszabályokban történő változásokat. Célunk, hogy eloszlassuk a kétkezi szakmákhoz kapcsolódó sztereotípiákat. Bemutatjuk a szakmai továbbfejlődés lehetőségeit, – a „fordított” életutakat – a szakma megszerzésétől a diplomáig tartó esélyeket.

6.) Pályaválasztási rendezvények

Ezeken a rendezvényeken szervezőként és közreműködőként is jelen vagyunk. Interaktív, izgalmas, mozgalmas, sok ágazatot, szakmát bemutató rendezvénnyel segítjük a fiatalokat a „Szakmafesztiválon”, a „Mi a pálya?” iskolákat, műszaki szakmákat bemutató, az „Építsd a jövőd!” építőipari kavalkádon.

7.) Nyári táborok

Pályaválasztáshoz kapcsolódó információkat és élményeket kínálunk azoknak a tanulóknak, akik a változatos programot felvonultató táborainkba bekapcsolódnak. Üzem- és, tanműhely látogatásokat, kirándulásokat szervezünk, illetve önismereti programokkal színesítjük a tábor hetét.

 

 

8.) A „SKILLS program”

A „WorldSkills Hungary” program keretében Magyarország kiváló, fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérhetik össze tudásukat.

Ezeken, a szakképzés csúcsát bemutató versenyeken, az egyes foglalkozások hazai válogatóin legkiválóbb eredményeket elérő versenyzői képviselhetik országunkat a nemzetközi porondon.

 

A „SkillsHungary” programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.skillshungary.hu weboldalon érhető el.

9.) Honnan informálódhat még?

 

Aktuális híreink, rendezvényeink megtalálhatók a Pályaorientáció - Tiéd a pálya! Facebook oldalunkon is.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalakon:

https://szakkepzes.ikk.hu/

https://szakkepzes.ikk.hu/tajekoztato/fuzet.html

https://szakmavilag.hu/

 

Amennyiben bármelyik programunk felkeltette az érdeklődését, vagy bővebb információra van szüksége, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére a következő elérhetőségeken:

 

Medovárszkyné Szeles Zita a +3630/162-4682-as telefonszámon, vagy a szeles.zita@csmkik.hu e-mail címen, vagy