A Csongrád-Csanádi Kereskedelemi és Iparkamara Képzési Igazgatósága pályaválasztást segítő programot működtet általános és középiskolás tanulók számára. A program célja, hogy a tanulók, pedagógusok és szülők szélesebb rálátást nyerjenek a szakképzés egészére és a különböző szakmákra. Kulcsfontosságú, hogy a tanulók kellő mennyiségű információhoz jussanak, megfelelő döntést tudják majd meghozni a továbbtanulással kapcsolatosan.  

A következő pályaválasztás segítő programokat kínáljuk:

1.) Pályaorientációs osztályfőnöki órák

A középfokú szakmai oktatás 2020-tól jelentősen megváltozott. Az új intézményrendszer, az új szakmák, új lehetőségek bemutatására az osztályfőnöki órákon érjük el a tanulókat. Pályaorientációs tanácsadóink együttműködnek az intézményvezetőkkel, iskolai pályaorientációs felelősökkel, esélyegyenlőséget biztosítva a megye különböző településein élő tanulóknak a széleskörű információhoz jutáshoz. A Kamara pályaorientációs szerepvállalásának legfontosabb egyedisége az élményalapú tanácsadás

2021-ben pályaorientációs foglakozásainkat két új játékos programelemmel bővítettük ki: Osztályfőnöki órák és pályaorientációs napok keretében a jelenkor kihívásainak eleget téve a digitális technika felhasználásával, a tanulók VR szemüveggel tekinthetnek be a szakmák világába.

Tanácsadó munkatársaink mentorálásával egy pályaorientációs társasjátékot is kipróbálhatnak a fiatalok. „Az én utam” pályaorientációs társasjáték során a szereplők az életpálya különböző szakaszain (tanulás, álláskeresés, munka világa és pályamódosítás) haladnak keresztül. Nem csak a saját útjukat kísérhetik figyelemmel, hanem más résztvevőkét is.

 

2.) Üzemlátogatások, élményalapú tanácsadás gazdálkodó szervezeteknél

A pályaválasztás előtt álló tanulók betekintést kapnak az üzemekben, gyárakban zajló munkafolyamatokba. Az élő környezetben szerzett tapasztalatok könnyebben elindítják a tanulók gondolkodását a szakképzés irányába. A gazdálkodó szervezetek készséggel fogadják és tájékoztatják a tanulókat, hiszen a potenciális munkaerő utánpótlást látják bennük.

 

3.) Iskolai tanműhely látogatások

A szakképző intézményekben működő tanműhelyek az ágazati alapképzés színterei. Az ide szervezett látogatások során a diákok megismerhetik az egyes szakképzőintézmények teljes szakmakínálatát és az oktatás tanműhelyi körülményeit. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a tanulók szakmaválasztása sok esetben első sorban iskolaválasztás, emiatt tartjuk fontosnak az ilyen programok szervezését Egyes tanműhelyekben lehetőség van a gyerekeknek a szakoktatók felügyelete mellett alapfogásokat, egyszerű munkaműveleteket kipróbálni, megismerni.

 

4.) Pályaorientációt segítő csoportos tanácsadás

Osztályfőnöki órák keretében  szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakembereink és külsős szakértőink segítenek a tanulóknak önismeretük, egyéni adottságaik, képességeik fejlesztésében és reális önképük kialakításában. A foglalkozások fontos szerepet játszanak a gyerekek számára személyes elképzeléseik, lehetőségeik helyes megítélésében.

5.) Szülői értekezletek

Ismertetjük a szakmaválasztás lehetőségeit, a duális szakképzés rendszerét, előnyeit, a szakképzésben rejlő motivációkat és a jogszabályokban történő változásokat. Célunk, hogy eloszlassuk a kétkezi szakmákhoz kapcsolódó sztereotípiákat. Bemutatjuk a szakmai továbbfejlődés lehetőségeit, – a „fordított” életutakat – a szakma megszerzésétől a diplomáig tartó esélyeket.

6.) Pályaválasztási rendezvények

Ezeken a rendezvényeken szervezőként és közreműködőként is jelen vagyunk. Interaktív, izgalmas, mozgalmas, sok ágazatot, szakmát bemutató rendezvénnyel segítjük a fiatalokat a „Szakmafesztiválon”, a „Mi a pálya?” iskolákat, műszaki szakmákat bemutató, az „Építsd a jövőd!” építőipari kavalkádon.

7.) Nyári táborok

Pályaválasztáshoz kapcsolódó információkat és élményeket kínálunk azoknak a tanulóknak, akik a változatos programot felvonultató táborainkba bekapcsolódnak. Üzem- és, tanműhely látogatásokat, kirándulásokat szervezünk, illetve önismereti programokkal színesítjük a tábor hetét.

 

 

8.) A „SKILLS program”

A „WorldSkills Hungary” program keretében Magyarország kiváló, fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérhetik össze tudásukat.

Ezeken, a szakképzés csúcsát bemutató versenyeken, az egyes foglalkozások hazai válogatóin legkiválóbb eredményeket elérő versenyzői képviselhetik országunkat a nemzetközi porondon.

 

A „SkillsHungary” programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.skillshungary.hu weboldalon érhető el.

9.) Honnan informálódhat még?

 

Aktuális híreink, rendezvényeink megtalálhatók a Pályaorientáció - Tiéd a pálya! Facebook oldalunkon is.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalakon:

https://szakkepzes.ikk.hu/

https://szakkepzes.ikk.hu/tajekoztato/fuzet.html

https://szakmavilag.hu/

 

10.) Egyes szakmák egyészségügyi kizáró vagy korlátozó körülményei kiadvány


Kamaránk "Az egyes szakmák egészségügyi kizáró vagy korlátozó tényezői" című kiadvánnyal abban segít, hogy az összes ágazatban szakmánként sorolja fel azokat az egészségügyi kizáró vagy korlátozó betegségeket, amelyek nem teszik lehetővé bizonyos szakmák elsajátítását. Az Innovatív Képzéstámogató Központ alapszakmajegyzékét a Csongrád - Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara saját szerkesztésű kiadványa az egyes szakmák egészségügyi kizáró vagy korlátozó tényezőinek felsorolásával egészíti ki. A tanulók, illetve a szüleik így minden alapszakmára vonatkozóan meg tudják nézni, hogy a választott ágazat tekintetében egészségügyi szempontból nincs-e kizáró oka a szakma megszerzésének. 

A kiadványt a képre kattintva érheti el!

 

Amennyiben bármelyik programunk felkeltette az érdeklődését, vagy bővebb információra van szüksége, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére a következő elérhetőségeken:

 

Medovárszkyné Szeles Zita a +3630/162-4682-as telefonszámon, vagy a szeles.zita@csmkik.hu e-mail címen, vagy

 

 

 

 

 

Kapcsolódó dokumentumok: